У пожаревачком Градском парку у Пожаревцу, Покрет „Јасно гласно“ организовао је конференцију за медије на којој су представницe покрета Јелена Вуказић и Марија Симић Лазаревић изнеле тврдње о прогонима активиста и бораца за људска, социјална и политичка права. Такође, на конференцији се обратио и Стефан Вукић, који је због ангажовања и критика на рачун Јавног предузећа „Србијашуме“ у коме је радио осам година, по хитном поступку, пре два месеца добио отказ и као мастер инг. шумарства остао без посла.

-Сва три учесника конференције за медије су на својим радним местима доживела неку врсту прогона или мобинга, потврдила је Вуказић. О оваквим и сличним проблемима, како је рекла, мало се или недовољно прича у јавности. Како је истакла, политички прогон постоји на свим нивоима, махом у сфери радних односа.

-Они се дешавају на свим нивоима, у свим верзијама и облицима и нико данас није поштеђен било да су то људи у кругу власти, у круговима активиста или опозиције. Оно на шта бих лично указала јесте психосоцијални аспект оваквог проблема. Последице по живот појединца, на његов професионалан, друштвени и лични живот, па и на његово здравствено стање, могу бити несагледиве. Таква особа или остаје да ради у једној непријатељској и нездравој средини у којој најчешће бива изопштена из колектива. Радник се наводи на то да направи што више грешака како би му на крају био уручен отказ или се дешава да запослени сам буде наведен на то да поднесе својевољну оставку или да да отказ. Најчешће жртве су људи од интегритета, који посао раде професионално, савесно и одговорно, људи који сутрадан неће затварати очи пред нерегуларностима, који ће указивати на проблеме у циљу њиховог решавања, истакла је Вуказић и додала да су управо таквим особама потребне заштита и подршка.

Стефан Вукић, мастер. инг. шумарства је у изјави за медије рекао да је заједно са колегама у фирми у којој је радио извесно време трпео мобинг. У једном тренутку били су принуђени да ангажују адвоката.

-Након што смо упутили захтев за мобинг добио сам упозорење, а неколико колега премештај. Потом на телевизији Н1 иступам указујући на то како се недомаћински газдује јавним државним ресурсом. Убрзо добијам отказ и ту се прогон не завршава. Тренутно се шаљу комисије на терен како би се утврдила још нека моја одговорност са јасном директивом јер сам иступио јавно указујући на проблеме. О овоме сам обавестио Инспекцију рада, која је почела да ради на овом случају, нагласио је Вукић истакавши да је ово пример појединца који жели да каже истину, да укаже на проблеме и да се одбрани када га уцењују на незаконите радње.

Као Стефанов адвокат, Марија Симић Лазаревић, представница Покрета „Јасно гласно“ напомиње да је покренута тужба којом ће се доказивати незаконитост отказа који је добио њен клијент.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content