2021-08-24T14:17:43+02:00 24. августа, 2021. 13:56 |

Покрет Јасно и гласно: Донети нову одлуку о држању домаћих животиња

Градска Одлука о држању домаћих животиња донета је у марту на седници Скупштине града. Након буре коју је одлука изазвала, на конференцији за штампу, градоначелник Пожаревца је изјавио да одлука да ће се одлука мењати.

Марија Симић Лазаревић, повереница Јасно и гласно коментарише одлуку која је након шест месеци ступила на снагу.

– Упозоравали смо на последице које могу настати применом одлуке, као што су повећање популације паса и мачака луталица на територији Града, као и тужбе којима Град тим поводом може бити погођен, било за накнаду штете због губитка права својине, било у смислу могућег повећања броја уједа паса луталица. Истовремено су нека удружења за заштиту животиња запретила и да ће се обратити Уставном суду ради поништења ове одлуке као незаконите. Градска власт је обећала јавну расправу и измену ове одлуке, а такође се изговорила и тиме да времена има, јер спорне одредбе ступају на снагу по истеку шест месеци од доношења.

Из покрета Јасно и гласно поручују да нису за неограничено и нерегулисано држање љубимаца, када то угрожава друге, али ни за линеарно и једнострано кажњавање савесних и одговорних власника.

-Такође, свесни смо проблема неодговорног власништва и неодговорних власника одгајивачница који кршењем прописа, немаром и угрожавањем туђе приватности и права штете другим грађанима, одговорним власницима животиња и Граду уопште. Међутим, и даље инсистирамо да се проблем неодговорног власништва решава у складу са важећим прописима о добробити животиња, неповредивости права својине, као и да се спроводе мере и изричу казне у складу са постојећим комуналним и ветеринарским прописима, без изузетка и доследно, свима који их крше и неодговорно се понашају, истичу и додају да Покрет са еминентним стручњацима ради на сачињавању нацрта нове одлуке из области држања животиња.