IMG_7926Припадници Полицијске управе у Пожаревцу предузеће, на почетку и у току нове школске године, низ превентивних мера и активности у циљу унапређења безбедности ученика основних и средњих школа и безбедности школске имовине.

У току августа представници Полицијске управе Пожаревац одржали су састанке са представницима школске управе Пожаревац и директорима свих школа са подручја Браничевског округа. У току септембра, саобраћајни полицијски службеници обављаће појачане контроле саобраћаја на путевима, улицама и раскрсницама у зонама школа, којима се најчешће крећу ученици при доласку у школу и по повратку кући, зависно  од распореда школских часова. Акција ће, по потреби, бити настављена и у октобру.

Појачане контроле саобраћаја биће посебно усмерене на санкционисање прекршаја вожње недозвољеном брзином и непропуштање пешака, посебно ђака, на обележеним пешачким прелазима. Највећа пажња биће посвећена ученицима који први пут полазе у школу и којима ће саобраћајна полиција пружати помоћ на прилазима школама. У септембру и октобру, ђацима – првацима биће одржана серија предавања о безбедном учешћу у саобраћају.

Такође, полиција ће појачати патролно-позорничку делатност у близини школа, посебно на местима где су уочени чешћи безбедносни догађаји. Активности ће бити усмерене на сузбијање и откривање евентуалних кривичних дела, посебно са елементима насиља и у вези поседовања и продаје опојних дрога у зонама школа.

Школски полицајци интензивно ће обилазити школе у циљу пружања помоћи и ефикасније заштите ученика и школске имовине.

У оквиру превентивног деловања, припадници Полицијске управе у Пожаревцу и Одељења за ванредне ситуације, у сарадњи са школским управама на подручју Браничевског округа, у септембру почеће реализацију пројекта “Основи безбедности деце“.

Пројекат Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја биће реализован у току целе школске године, у свим одељењима четвртог и шестог разреда основних школа, а  обухвата следеће наставне теме:

  1. Полиција у служби грађана,
  2. Насиље као негативна друштвена појава,
  3. Безбедност деце у саобраћају,
  4. Превенција и заштита деце од злоупотреба опојних дрога и алкохола,
  5. Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа,
  6. Превенција и заштита деце од трговине људима,
  7. Заштита од пожара,
  8. Заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода.

За предавања су задужени нарочито обучени полицијски службеници који поседују сертификат за рад са малолетницима.  Циљ Пројекта је развој безбедносне културе ученика, у смислу њихове едукације о безбедносним ризицима и претњама којима могу бити изложени, начинима превенције и вештинама остваривања безбедносне заштите.

Share.

Comments are closed.

Skip to content