2018-11-15T13:36:48+01:00 15. новембра, 2018. 13:36 |

Поликлиника „Тектум“ у борби против дијабетеса

Светски дан дијабетеса се широм света  обележава 14. новембра,  а цео новембар је у знаку дијабетеса, те се разним акцијама едукује о овој све распрострањенијој болести која погађа све узрасте и сва друштва.

Поликлиника „Тектум“ била је организатор  бесплатног предавања на тему дијабетеса укључујући  саветовање за пацијенте. Предавања су одржали др Предраг Бојовић, интерниста-ендокринолог на тему ,,Практични савети у лечењу шећерне болести“ и Марија Пуповић, струковни нутрициониста-дијететичар на тему ,,Правилна исхрана код дијабетеса“ .У сарадњи са Апотеком „БЕНУ“ организовано је и бесплатно мерење гликемије.

 Доктор Предраг Бојовић упознао је присустве са дијабетесом и изнео податак да се процењује да у Србији  има око 700.000 оболелих од дијабетеса .

-Добра контрола дијабетеса подразумева одржавање вредности шећера у крви у границама циљних вредности које при дијагнози лекар одреди са својим пацијентом. Такође је један од важних циљева избегавање појаве ниских вредности шећера у крви (хипогликемија), као и избегавање наглих скокова и падова шећера у крви (варијабилност гликемије). Крајњи циљ добре гликемијске контроле је превенција компликација које се јављају као последица лоше регулисаности нивоа шећера у крви, као и повећање квалитета живота пацијента, истакао је др Бојовић.

Како болест одмиче, највећем броју пацијената буде потребан инсулин који једини може одржавати пацијента у границама добре контроле. Инсулинска терапија је најефикаснија на дуже стазе и највише одговара физиолошким потребама. Са модерном инсулинском терапијом смањује се број нежељељених реакција, попут хипогликемија и помаже особама са дијабетесом да одложе појаву компликација, које су последице ове болести. Поред појаве хипогликемија постоји и проблем је и то што особе са дијабетесом не пријављују или не препознају да су имале хипогликемију, што доводи до тога да ни лекар није свестан величине проблема.

-Хипогликемије су једна од најчешћих компликација дијабетеса.Дешавају се када концентрација шећера у крви падне сувише ниско (испод 3,9 ммол/Л). Дугорочно, хипогликемије негативно утичу на постизање добре контроле шећера у крви, јер због страха од хипогликемија лекари смањују дозе инсулина, а особе са дијабетесом прескачу примену лекова, нарочито инсулина. Последице зависе и од тежине хипогликемије (благе, умерене или тешке) и од доба дана када се хипогликемија јавља (дневне или ноћне). Важно је препознати симптоме хипогликемија, као и да особа са дијабетесом бележи сваку хипогликемију која се догодила и о томе разговара. Такође, корекција физичке активности и хигијенско-дијететског режима додатно помаже. Свакако, избор модерне терапије и савремених, безбеднијих инсулинских аналога могу у великој мери смањити учесталост хипогликемија и поправити квалитет живота особе са дијабетесом, додао је др Бојовић.

Марија Пуповић,  нутрициониста – дијететичар говорила је о исхрани која је не само основ лечења, већ представља сигурно и један од фактора који може да прерано доведе до појаве дијабетеса.

-Генерално исхрана оболелих од шећерне болести мора да буде разноврсна и да садржи све врсте намирница као код здравих људи. Најважнија је, дакле, здрава, правилна и уравнотежена исхрана. Здраво се хранити значи само добро познавати групе намирница и њихов утицај на организам. Добро познавање хране омогућује већу слободу у избору онога што једете, рекла је Пуповић.

                                                                                                                                       Р,Н.