Политехничка школа у Пожаревцу, за подручје рада електротехника, осим аутоелектричара и сервисера расхладних и термичких уређаја,  ове године у први разред уписаће и електроинсталатере.Електроинсталатер се бави одржавањем, поправком и извођењем електричних инсталација, као и поправком свих врста електричних уређаја и апарата. Ту спадају и прикључци за потрошњу електричне енергије, везивање водова, прикључивање каблова, монтажа и  демонтажа електроинсталација и слично. Такође, електроинсталатери израђују разводне табле, мерне групе, уграђују и замењују електрична бројила, склопке, аутомате и уређаје за  мерење. Осим извођења радова, оспособљавају се за читање и тумачење електричних шема и израде техничке документације.

Професорка практичне наставе електро стуке Зорица Гошев, истиче да школовање за занимање електроинсталера траје три године и да ове године школа уписује једно одељење од 30 ученика.

-Настава се базира на великом броју часова практичне наставе. Практична настава у првој години изводи се у савремено опремљеном школском кабинету, а у другој и трећој у фирмама које се баве електричним инсталацијама , дистибуцијом електричне енергије или поправком и одржавањем електричних апарата и уређаја. Уз практичну наставу изучавају се и теоријски предмети. Осим са електричним инсталацијама јаке и слабе струје, ученици ће се упознати и са начином производње, преноса и дистрибуције електричне енергије. Посебно су занимљиве  стручне екскурзије које ученицима омогућавају да виде и упознају принцип рада великих енергетских система, рекла је Гошев додавши да се завршни испит за ученике овог смера одржава у школи. 

Према речима професорке Гошев за занимање електроинсталатера влада велико интересовање посебно зато што су могућности за запошљавања  заиста велике. 

-Осим рада у специјализованим предузећима, многе фабрике, погони и радионице не могу без ових стручњака. Електроинсталатери могу да раде у групама или самостално. Зато, осим рада у другим предузећима, могу отворити и своју занатску радњу или своје предузеће, рекла је Гошев додавши да се нада да ће у ове, као и претходних година ученици препознати могућности и праве вредности овог занимања.

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content