За Вучића 57, 92 одсто гласова

IMG_7088На председничким изборима Републике Србије одржаним 2.априла 2017. године, у Граду Пожаревцу је, са 100 одсто обрађеног материјала, од 70.954 уписанa бирача, на гласање изашло 40.206 односно 57, 24 одсто.Највише гласова је освојио председнички кандидат Александар Вучић, испред Kоaлиције СНС, СПС, СДПС, ЈС, ПУПС, ПС, СПО, ПСС, СВМ, 22.808 гласова или у процентима 57, 92 одсто гласова.

Други по броју гласова је председнички кандидат Саша Јанковић, ГГ „За Србију без страха“, који је освојио је 6.748 гласова или 17, 13 одсто.

Трећи је Лука Максимовић, ГГ Љубиша Прелетачевић Бели, Бели само јако“, са укупно освојених 3.956 гласова или 8, 98 процената.

Четврти је Вук Јеремић, испред ГГ „Морамо боље“, са 2.247 односно 5, 32 одсто гласова.

Затим следе кандидати:

5. Др Војислав Шешељ, Српска радикална странка са 1514 гласова или 3, 71 одсто;

6. Бошко Обрадовић, Српски покрет Двери са 920 гласова или 2, 19 одсто;

7. Саша Радуловић, ГГ „Доста је било“ са 477 гласова или 1, 05 процената;

8. Проф.др Александар Поповић, Демократска странка Србије са 257 освојених гласова или 0, 68 одсто;

9. Милан Стаматовић, ГГ „За здраву Србију-Милан Стаматовић“ са 211 освојених гласова или 0, 47 одсто;

10. Ненад Чанак, Лига социјалдемократа Војводине са 135 гласова или 0, 37 одсто и

11. Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет са 117 гласова или 0, 35 одсто.

 

СНС се захвалио грађанима и коалиционим партнерима

0170Александар Вучић, председнички кандидат владајуће коалиције, на изборима 2. априла у Општини Кучево добио је поверење 6.213 пунолетних грађана односно 73,45 одсто бирачког тела изашлог на гласање. Руководсво СНС у овој Општини задовољно је оствареним изборним резултатима.

Они доказују да Александар Вучић ужива неподељено поверење највећег броја грађана наше Општине, истиче председник ОО СНС Кучево, Новица Јаношевић и додаје: – Захваљујем се свим грађанима Општине који су искористили своје уставно право и гласали на овим изборима. Такође, желим да истакнем велики допринос наших коалиционих партнера, победи Вучића. Стога се захваљујем: Покрету социјалиста, СДПС И ПСС-БК  и посебно апострофирам улогу ОО СПС у нашој средини. Што се резултата других кандидата тиче, они су испод републичког нивоа, истакао је Новица Јаношевић и додао да им на изборној победи није честитао нико из супарничких .штабова. „Ништа зато, на овим изборима добили смо новог председника и од његовог рада корист ће имати сви у Србији, рекао је Јаношевић.

Постигнутим резултатима задовољан је и први оперативац Општнског одбора кучевачких напредњака Милош Петровић: Не умањујући велики значај наших коалиционих партнера, морам истаћи да смо се жестоко али часно борили за сваки глас и због тога се захваљујем нашим активистима…Не могу, а да се не осврнем и на однос појединих досовских председничких кандидата који су на неки начин довели у питање достојанство наших грађана – на неким бирачким местима, посебно оним у граду, било је „чувара кутија“  из других општина. Да ли то значи да нису имали поверење у политичке истомишљенике са територије наше општине или је у питању нешто друго?“, запитао је Петровић.

Протестне шетње, захтеви и реакције

67Након председничких избора студенти и млађи суграђани кренули су у протестне шетње најпре у Београду, Нишу и Новом Саду, а потом и у другим градовима у Србији, међу којима и у Пожаревцу. Како су дани одмицали, придружили су им се пензионери и други грађани који деле њихово мишљење, а у Београду су се у протест укључили синдикати полиције и војске. Крајем недеље и опозиционе странке су јавно исказале своју подршку.

Како наводе учесници, реч је о протесту „против диктатуре“, пре свега услед „медијског мрака током кампање за председничке изборе“, уз транспаренте којима поручују да се противе изборном резултату. Организатори ових окупљања још увек нису познати, а учесници кажу да су се организовали преко друштвених мрежа. Иначе, током протестних шетњи је примећен невелик број униформисаних полицајаца, а немири нису забележени.

Првог дана протеста новоизабрани председник Србије и актуелни премијер Александар Вучић, који је у првом кругу председничких избора победио освојивши нешто више од 55 посто гласова, реаговао је поруком да је најважније да протести буду мирни.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, констатовао је да је протест политички и организован од стране оних који су изгубили на изборима.

И министарстка Зорана Михајловић, иначе висока функционерка СНС-а, такође је реаговала, указавши на то да демоктарија значи да свако може исказати своје мишљење и бити незадовољан, али је демократија такође и поштовање воље већине, уз истицање да су сви грађани на изборима могли да гласају за кога желе.

Опозиционе странке су крајем протекле недеље почеле да се оглашавају дајући јавну подршку протестима. Саопштњем за јавност реаговала је и опозиција у Пожаревцу, заједничко саопштење издале су ДС, Искорак, Млади за будућност Пожаревца, Левица Србије, Нова Србија, Двери и Пожаревац на ФБ дајући подршку учесницима протеста у градовима Србије, па и у Пожаревцу. „Спремни смо да у сваком тренутку свим својим организационим капацитетима и у складу са позитивним законским нормама заштитимо учеснике протеста, наведено је поред осталог у саопштењу.

Иначе, првих дана није било јасних захтева незадовољних грађана, осим поруке да се противе изборном резултату. Од среде су захтеви формилусани, међу којима су смена директора РТС – а и уредника Информативног програма РТС – а, због, како наводе „режимског извештавања и неравномерне заступљености кандидата”. Такође, траже смену чланова РЕМ – а, због „нереаговања на више стотина прекршаја и пријава“, и захтевају сређивање бирачког списка у циљу утврђивања тачног броја бирача и након тога увођење електронског гласања, уз адекватну заштиту од манипулације.

На ова дешавања реаговали су и бројни социолози, између осталог указујући на то да остаје да се види хоће ли политички систем артикулисати и каналисати ово незадовољство или не, али подвлачећи и питање неизласка значајног броја грађана на изборе.

Наког свега, почело се и са спекулацијама о томе хоће ли бити ванредних парламентарних избора?

А. М.

Даворка Митровић: Очекивали смо више, али нисмо незадовољни

У седишту тима председничког кандидата Вука Јеремића у Пожаревцу прошле недеље, на конференцији за новинаре говорила је Даворка Митровић, члан тима која је на почетку обраћања честитала победничкој коалицији и Александру Вучићу на оствареном изборном резултату. Осврнула се и на предизборну кампању и сам дан избора.

-Предизборна кампања била је кратка али врло интензивна. Сам изборни дан протекао је уз одређене неправилности и нерегуларности које нису биле ни веће ни мање него на претходним изборима. Што се резултата нашег председничког кандидата Вука Јеремића тиче, како у Пожаревцу тако и у осталим градовима, осећања су подељена. Очекивали смо више, али нисмо незадовољни, јер смо поред Жабара, остварили најбољи резултат у Округу, који је знатно виши од просека у Србији, истакла је Даворка Митровић која се захвалила волонтерима у тиму и контролорима који су, како је рекла, имали храбрости да стану иза једне нове приче. Захвалност је упутила и осталим сарадницима у предизборној кампањи.

-Ово није крај, ово је почетак, нити су ово били први, нити последњи избори. Ми не одустајемо, настављамо са борбом за нове, другачије и боље вредности, јер Србија може и мора боље, истакла је Митровић.

Председнички кандидат Вук Јеремић испред ГГ „Морамо боље“ на подручју Града Пожаревца, на основу сто посто обрађеног материјала пристиглог са биралишта, освојио је укупно 2.247 гласова или процентуално 5,32 одсто.

И.В.

Share.

Comments are closed.

Skip to content