2021-07-20T09:46:51+02:00 20. јула, 2021. 09:44 |

Пољопривредна школа: Стојићевић нови директор

 

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу уписала је нову генерацију првака, а колектив се на свечаности која је приређена тим поводом опростио од дугогодишњег директора Видоја Вукашиновића. Видоје Вукашиновић је после 40 година непрекидног рада у овој школи отишао у заслужену пензију.

За новог директора изабран је професор ове школе Слободан Стојићевић. На примопредаји дужности за који кажу да је школски пример како се то ради, Стојићевић је о свом претходнику и дугогодишњем колеги рекао:

-Видоје Вукашиновић  школу је увео у ново доба. За 28 година колико је био директор школе, успео је од ње не само да начини престижну установу за стицање знања и вештина, већ и место за оплемењивање духа, како запослених тако и ученика. Посвећен, одговоран, пун идеја и енергије која га држи и данас, школу је претворио у други дом за све оне који прошли кроз њена врата.

Имао је, како је рекао нови директор,  подршку свих запослених  вођених заједничком жељом да буду међу најбољима и постигну изузетне резултате на пољу образовног и васпитног процеса:

-Са чврстим уверењем да школа не сме да заостаје за најновијим трендовима, инсистирао је на аплицирању за пројекте, праћењу нових достигнућа у области образовања и свуда где је школа могла да узме учешће, што се све може видети у постигнутом.

У своју радну биографију, сада већ некадашњи директор Видоје Вукашиновић, може да забележи отварање дома ученика, изградњу модерне фискултурне сале са пратећим садржајима, наставничком зборницом и канцеларијским простором, савремене лабораторије и радионице, систем за наводњавање на готово 35 хектара, адаптацију постојећег простора и повећање капацитета дома ученика, изградња управног дела и реконструисање зграде за смештај ученика чиме је добијено 29 соба са купатилима и модерном опремом, ветеринарску амбуланту, пекару, редовно обнављање машинског парка, нове пластенике, радионицу за прераду воћа и поврћа, обновљен сточни фонд и нове засаде шљива и винограда. Такође је изграђен савремени простор са свлачионицима, тоалетима, простором за учење и организацију практичне наставе пољопривредне струке, адаптиран је подрумски простор, урађена је и опремљена хладњача, у школи је уведен ХАСАП стандард.

Пољопривредна школа је на иницијативу Видоја Вукашиновића учествовала  у више пројекта Европске уније, у њој је верификован Центар за образовање одраслих. Формирана је Ученичка задруга, а у циљу афирмације пољопривредних школа, Вукашиновић је иницирао формирање Удружења средњих школа подручја рада пољопривреда, производња и прерада хране.

Опраштајући се у име колектива Пољопривредне школе, Слободан Стојићевић је говорио и о људској страни претходног директора:

-Нови људи у колективу су наилазили на подршку у виду лепе речи, савета и добронамерних критика када је то било потребно. Имао је обичај да каже „Ко ради, тај и греши“. Међутим, изгледа да смо ми пуно радили, а мало грешили с обзиром на то да су у последњих двадесетак година у школу долазили министри, иностране делегације, европски званичници и, верујте ми да вредимо, иако тога можда нисмо свесни у потпуности. Нисмо само радили, умели смо да се и забавимо на организованим прославама и путовањима. Памтићемо „мукотрпне“ екскурзије, које су нам без обзира на дуге дане и још дуже ноћи пружале задовољство у заједничко проведеном времену и дружењу. Такође је додао:

-У току ових 28 година, није све било бајка. Било је и вербалних несугласица, али као добра породица увек бисмо успели да све проблеме и несугласице решимо догoвором и наставимо даље. Такође, неизоставно је рећи, свако од нас може да се присети прилике када нам је појединачно пружио подршку како у послу, тако и у приватном животу, подсећајући нас да овај колектив није само скуп људи, ограничен радним временом и стимулацијама у уговору, већ и породица.

Слободан Стојићевић је, прихватајући одговорност директора, изразио веру да ће Пољопривредна школа у будућности и даље бити  лидер у свом подручју рада и да ће заједничким залагањем свих запослених наставити истим темпом утабаном стазом коју је директор Видоје Вукашиновић започеo.

Видоје Вукашиновић се одлазећи у пензији захвалио свом колективу на подршци коју је имао током своје богате професионалне каријере и пожелео им успех у образовном и педагошком раду са новим генерацијама ђака.

Видоје Вукашиновић

Награде и признања

Видоје Вукашиновић добитник је Октобарске награде града Пожаревца, Светосавскe наградe, Дипломe са великом златном медаљом “За квалитет образовања”, на 12. Међународном сајму образовања “Путокази” у Новом Саду, Признање “Капетан Миша Анастасијевић”, Признање за значајан допринос и истакнуте резултате у васпитно-образовном раду поводом Дана радника у образовању, Повеље за животно дело Града Пожаревца.

Његовим ангажовањем и ангажовањем запослених, Пољопривредна школа је добитник Вукове награде.

Био је члан Савета за средње стручно образовање и образовање одраслих, дугогодишњи председник Актива директора средњих школа града, један од оснивача и дугогодишњи председник Удружења средњих стручних школа подручја рада пољопривреда, производња и прерада хране.

 

Слободан Стојићевић

                                                  Од првог дана у школи

Слободан Стојићевић је завршио Пољопривредни факултет у Земуну –дипломирао је на Одсеку за ратарство и стекао звање дипломирани инжењер пољопривреде за ратарство.

Прво запослење му је било у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“  где је годину дана радио као приправник на школској економији.

После тога радио је као наставник стручних предмета, педологије, ратарства са повртарством, лековитог и зачинског биље.  Био је разредни старешина смеру цвећар-вртлар.

Од 2005. до 2015. године  био је координатор практичне наставе-управник економије. Пре именовања за директора радио је на месту наставника стручних предмета из области пољопривредне струке.