На седници Савета Браничевског управног округа одржаној 23. фебруара у Пожаревцу, покренута је иницијатива да се од Министарства за државну управу и локалну самоуправу затражи помоћ за предфинансирање реализације пројеката који се раде из европских ИПА фондова. Покрећући иницијативу, заменик председника Општине Жагубица, Предраг Ивковић је рекао да у овој фази реализације пројаката, локалне самоуправе са мањим буџетима имају проблема да одвоје довољно средстава и да би помоћ државе била добродошла. Реч је углавном о пројектима који се реализују у прекограничној сарадњи са Румунијом и омогућавају приступ средствима Европске уније.

Осим о плановима за конкурисање средстава из ИПА фондова, на седници Савета којом је председавао начелник Александар Ђокић, пренета је и информација са дан раније одржаног састанка свих начелника округа у Србији са министром за државну управу и локалну самоуправу Александром Мартиновићем. Министар је, како је речено, потенцирао бољу сарадњу локалних самоуправа у оквиру управних округа и чешћу и конструктивнију сарадњу са Министарством. Циљ је ефикаснији рад у локалним заједницама и јачање улоге окружних институција у оквиру њихових надлежности.

                                                  ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА И РЕГИОНАЛНА ДЕПОНИЈА

Расправа је вођена и око изградње и функционисања трансфер станица и регионалне депоније. Представнике општина Браничевског округа највише забрињавају рокови и успостављање система да би до тада на адекватан начин могли да решавају одлагање отпада на својој територији. Неке од општина, попут Жагубице и Жабара, решење су за сада нашле у јавно – приватном партнерству.

Трансфер станице за одлагање отпада у Браничевском округу су предвиђене у Петровцу на Млави и Пожаревцу. Регионална депонија одређена за ово подручје је у Лапову.

Начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић је на првој овогодишњој седници Савета са представницима општина поднео извештај о епидемиолошкој ситуацији за коју је потврдио да се евидентно смирује и да број оболелих од ковида опада и да се констатно смањује последњих месеци.

Заменик начелника Браничевског управног округа, Војислав Пејић је пренео информацију о бесплатној расподели меркантилног кукуруза која је организована преко Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Пожаревцу. Прве количине кукуруза као помоћ државе узгајивачима млечних крава су подељене и овај посао биће настављен.

                                                                    ИЗВЕШТАЈ О РАДУ

На седници Савета Браничевског управног одбора усвојен је и извештај о  раду у 2022. години. Савет је испунио своју функцију успостављања сарадње јединица локалне самоуправе са окружним подручним јединицама органа државне управе. Најчешће теме о којима се разговарало су биле имплементација Закона о легализацији објеката, решавање проблема одлагања и управљања отпадом и планови и реализација пројеката у прекограничној сарадњи са Румунијом код ИПА програма.

                                                                                                                            Д. Д. 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content