2018-01-08T09:01:38+01:00 8. јануара, 2018. 09:01 |

Помоћ најугроженијим члановима

Удружење пензионера Града Пожаревцa завршило је још једну календарску годину испуњену бројним активностима битним за своје чланове односно категорију грађана који су након завршетка свог радног века зашли у неке мирније воде и са потребама другачијим од оних које су имали у радно активно време. Тек са пензионисањем у прилици су да се међусобно друже, да путују, обележавају значајне датуме, присуствују културним догађајима. Време је њихов савезник, ако га некада није било довољно, сада га је на претек.

           -Наша организација у првом реду брине о својим најугроженијим члановима, а једна од традиционалних хуманих акција је обезбеђивање пакета са основним животним намирницама. Средства за пакете су из наших, сопствених извора, каже председник Удружења Милорад Јовановић и подсећа да  је током 2017. године два пута – у мају и новембру организована подела намирница. Право на пакет остварили су пензионери чија месечна примања не премашују 14.000 динара, односно они чланови чија домаћинству не остварују никаква друга примања. Поклон пакети стигли су на адресе 1.242 пензионера, укупна вредност једног пакета износила је  1.200 динара. Ове године подељено је и 650 пакета са средствима за хигијену у виду донације  Продавнице „Стил лајн“.

             Пензионерска организација је и у 2017. години наставила са традиционалном акцијом уписа угља за пензионере и испоручила 15.272 тоне као и 165 кубика дрва.

             У сарадњи са месним одборима, захваљујући сопственим средствима, Удружење је за најугроженије чланове, обезбедило и бесплатне лекове.

             -На ову врсту погодности, за коју је организација издвојила милион динара, право је имало 635 пензионера. Такође, као и претходне, тако је и ове године обезбеђен бесплатан превоз за старије чланове. Повластице у вожњи  остварила су 152 пензионера старија од 70 година. За коришћење ове бенефиције Град Пожаревац је путем конкурса извојио 400.000 динара.  Локална самоуправа је по основу Локалног акциног плана за стара лица, издвојила и средства за набавку компјутера и једног штампача, објашњава Милорад Јовановић и додаје:

             -У сарадњи са Фондом ПИО, Удружење пензионера Града Пожаревца је на бесплатну рехабилитацију у бање послало 108 својих чланова. Такође, од ПИО фонда организација је добила 103.000 динара новчане помоћи која је заједно са новцем од чланарине искоришћена за  пакета најугроженијим пензионерима.

М. П.