Здравствена амбуланта у Крепољину као део Дома здравља Жагубица поново је увела другу, поподневну смену за пацијенте. У две смене почело је са радом 9. марта. Лекар и медицинско особље у другој смени раде до 22 часа.

Због недостатка лекара, пре више од месец дана у Здравственој станици у Крепољину привремено су укинуте друга и трећа, ноћна смена, а пацијенти упућивани у Дом здравља у Жагубици. О поновном успостављању друге смене, директорка Дома здравља, др Весна Стојиловић:

Др Весна Стојиловић

-Дом здравља Жагубица, као већина домова здравља у Србији и околним општинама, сусреће се са проблемом недостатка лекара. Већ дужи низ година лекари одлазе у веће градове где могу брже да добију специјализацију. Пуно лекара одлази у иностранство, па се на њихова места пребацују лекари из мањих средина. Лекари одлазе и из личних разлога, спајања са породицама, напредовања у струци, специјализација, јер домови здравља као установе примарног нивоа нуде мањи број специјализација. Због овог разлога је наш Дом здравља остао са малим бројем лекара, а десило се и да су нам неки на боловању због грипа.

Управо због тога, каже др Стојиловић, није могла да се обезбеди друга и трећа смена у амбуланти у Крепољину. То је било привремено решење до повратка радника са боловања. Такође, Дом здравља у Жагубици има отворен конкурс за лекаре и очекују да три нова лекара ускоро почну са радом.

Иначе, новим Закона о здравственој заштити дошло је до измене оснивача домова здравља и то је сада у надлежности Републике Србије. Ипак, каже др Весна Стојиловић, сарадња са локалном самоуправом као ранијим оснивачем није прекинута. Општина доста помаже, пре свега у одржавању зграда и реализицији неких пројеката. Тако је финансирана реконструкција грејања у Дому здравља у Жагубици као и изградња гараже за два санитетска возила.

У Крепољину се такође у сарадњи са Општином Жагубица која је конкурисала и добила пројекат од Републике, ради реконструкција амбуланта.

Share.

Comments are closed.

Skip to content