2018-04-07T12:55:29+02:00 7. априла, 2018. 12:55 |

Породична преписка Кнеза Милоша

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, представљена је књига „Породична преписка Кнеза Милоша Обреновића“. Потиче из Архивске збирке Јоце Вујића, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, а написала ју је др Татјана Брзуловић Станисављевић.  О садржају породичне преписке кнеза Милоша Великог и у којој мери она доприноси богаћењу нашег знања о том значајном српском владару, говорили су ауторка и српски истакнути историчар Дејан Ристић. 

Татјана Брзуловић Станисављевић (1965) завршила је Шесту београдску гимназију. Дипломирала је на Факултету политичких наука у Београду. Звање мастера добила је на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду, на којој је одбранила и докторску  дисертацију. У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ ради од јуна 1997. године. Начелница је Сектора набавке и обраде.Учествовала је на више домаћих и међународних конференција. Ауторка је бројних радова на српском и енглеском језику објављених у домаћој и међународној стручној периодици и активно је учествовала у бројним пројектима из културе. Такође је један од водећих стручњака у области спровођење ауторских права у библиотечко – информационој делатности у нашој земљи. Добитница је награде „Марија Илић Агапова” за 2017. годину.

Дејан Ристић (1972) завршио је 12. београдску гимназију и дипломирао на Филозофском факултету Универзитета у Београду – одсек историја. На академским докторским студијама је на Филозофском факултету у Београду на Одељењу за историју. Радио је као архивист у Архиву Србије у Београду, затим као саветник у Министарству рада и социјалне политике и директор Народне библиотеке Србије. Учесник је бројних међународних научних скупова и аутор бројних стручних радова.