IMG_1327Низом манифестација у Србији је обележен Међународни дан младих. Из Министарства омладине и спорта тим поводом саопштили су да је проблем запослености и даље највећи изазов са којим се млади у Србији већ годинама суочавају иако су на том плану постигнути одређени резултати. Стопа незапослености младих прошле године била је 28, 5 одсто док је 2013. износила 11 одсто више.

        – Међутим, стопа незапослености младих у односу на стопу укупног становништва је два пута већа тако да и даље морамо да радимо много више и улажемо напоре на том плану, рекла је поводом Дана младих помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња.

           Да је запошљавање  највећи проблем младих сматра и Јелена Мићић из Младих истраживача Србије.

           -Млади се најчешће жале да немају довољно прилике да нађу посао и да се стручно усавршавају, рекла је Мићићева.

Интересантни подаци поводом Дана младих саопштени су ових дана и из Кровне организације младих Србије. Према резултатима истраживања о положају и потребама младих, које је спровела ова организација, млади у Србији живе најчешће са радитељима, а 60 одсто њих не зарађује.

           Међународни дан младих установила је Скупштина УН 1999. године. У Србији се обележава десет година.Ове године манифестације су се одвијале под слоганом „Млади граде мир“. Акценат је био на улози младих у спречавању конфликата, одрживом развоју и миру, инклузији и социјалној правди.

Share.

Comments are closed.

Skip to content