ВТШСС уписује на прву годину 280 студената, 60 на студијски програм електротехника и рачунарство

 Школске 2018/2019. Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу као своју 40. генерацију уписује укупно 280 студената, 185 њих  ће се финансирати из буџета и 115 оних који плаћају школарину. За упис и пријем нових студената отворено је пет атрактивних студијских програма: Електротехника и рачунарство, Машинство, Заштита биља, Заштита животне средине и Прехрамбена технологија и нутриционизам.


             На студијском програму Електротехника и рачунарство биће уписано укупно 60 студената – 33 који се финансирају из буџета и 27 оних који плаћају школарину. Електротехника је, иначе, базно усмерење на пожаревачкој Високој школи. То значи да је школа пре 39 година и основана ради школовања електроинжењера за потребе тадашњег ИЕК „Костолац“. Тако је и сада. Овде долазе они који након студирања желе посао у Огранку ТЕ-КО „Електропривреде Србије“ , односно костолачким термоелекранама и коповима. Диплома струковног инжењера електротехнике данас омогућава запошљавање и у другим секторима електропривреде и привреде уопште.

             Сви кандидати који желе да упишу студијску групу Електротехника и рачунарство на ВТШСС полажу пријемни испит из математике. Школа кандидатима омогућава бесплатну припрему за полагање пријемног испита. Годишња школарина за самофинансирајуће студенте је 55.000 динара, а омогућено је плаћање на рате. Школовање траје три године и након дипломирања добија се звање струковног инжењера.

                                                  ЕЛЕКТОИНЖЕЊЕРИ          

             Александар Живановић из Набрђа, села надомак Пожаревца дипломирао је на Високој техничкој школи струковних студија у децембру прошле године са оценом 10. Студије је завршио у року, за 3 године колико и трају. Његов избор при упису био је електротехника – модул енергетика. На електротехници постоји и смер рачунарство и информатика који га је такође привлачио, али је за енергетику имао своје разлоге:

               -Завршио сам Техничку школу „Никола Тесла“ у Костолцу, такође смер енергетика. Од почетка сам имао додира са том струком, свидело ми се, електрана је била ту у близини и једноставно, привукао ме је тај посао, али и могућност брзог запошљавања. Ја сам почео да радим одмах после друге године студија, посао ме је чекао. Запослио сам се у Привредном друштву „ПРИМ“ у Костолцу и са својом екипом сам ангажован  у термоелектрани  Дрмно у својој струци. Трећу годину сам студирао паралелно уз рад.

             Александар каже да му није било тешко да усклади обавезе на послу и факултету:

-Организација наставе на факултету, распоред полагања испита је прилагођен студентима. Често смо се договарали са професорима који су нам излазили у сусрет, поготово онима који су истовремено били и запослени. Професори и асистенти су отворени за сваку врсту помоћи и консултација са студентима.

Са искуством некога ко је истовремено студирао и радио у струци каже „да му то што је научио на факултету, много значи у послу, поготову што је теоријски савладано градиво могао да провери и кроз практичну наставу у неким предметима,  али додаје да би добро дошло још више практичне обуке током студирања.

За своје професоре Александар Живановић, струковни инжењер електротехнике каже да су  стручни, а њихова настава квалитетна.

Читајте недељне новине „Реч народа“. Нови број у продаји сваког уторка.

Share.

Comments are closed.

Skip to content