2021-01-08T11:06:00+01:00 8. јануара, 2021. 08:55 |

Посвећеност очувању националног културног блага

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ У 2020. ГОДИНИ

Историјски архив Пожаревац је модерна, ефикасна и отворена установа културе, која има за задатак, да применом највиших стандарда, на најадекватнији начин, евидентира, преузима, сређује, обрађује, изучава и штити архивску грађу која се у њему чува, као и да омогући несметано коришћење и објављивање. 

Поред обављања редовних послова на прикупљању, сређивању и заштити архивске грађе, архивски посленици Историјског архива Пожаревац посвећују пажњу научном раду и културно-просветној делатности, која се огледа у многим сегментима. То су, пре свега, издавачка делатност, изложбе архивских докумената, гостовања архивских изложби у галеријама музеја, архива и у другим изложбеним просторима Србије и иностранства, рад са истраживачима, сарадња са архивима, музејима, научним и другим установама у земљи и иностранству, све у циљу приближавања Архива широј јавности и већем броју корисника.                                            СЕДАМ НОВИХ ИЗДАЊА                                                                

Др Јасмина Николић

У 2020.години Историјски архив Пожаревац објавио је седам издања.

-Историјски архив Пожаревац и Криминалистичко- полицијски универзитет у Београду објавио је научну монографију „Казнено- поправни заводи у Србији – пример Казнено- поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“, чиме је реализован вишегодишњи заједнички истраживачки подухват којим је продуковано ново знање и дат допринос неговању српске историје, традиције и културе. Књига садржи осам поглавља која на посебан начин осветљавају важне теме из правне историје Краљевине СХС / Југославије од 1918. до 1941. године – кривично право, казнену политику и заштиту јавне безбедности, питање организације казнених завода у Краљевини са посебним освртом на квалификованост и наоружаност заводског особља. На примеру Казнено-поправног завода Забела у периоду од 1918. до 1945. године, обрађени су и просторни, амбијентални и безбедносни услови за издржавање казни лишења слободе, осуђенички живот, случајеви политичких и војних осуда, велеиздаје, малолетних осуђеника и жена осуђеница, као и функционисање институције под окупацијом од 1941. до 1945. године, истиче директорка Историјског архива др Јасмина Николић.

Историјски архив Пожаревац објавио је девети број часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ којим се успешно, већ девет година заредом, промовише архивска теорија и пракса и постулати друштвених и хуманистичких наука. Последњи број доноси 28 прилога 31 аутора из земље и иностранства. Издвајамо прилоге „Јеврејска заједница у Пожаревцу кроз фондове и збирке Историјског архива Пожаревац“,„Страдање цивилног становништва, избегличко питање и судбина ратних заробљеника у немачким војним логорима, 1941-1945“, „Правила Аеро-клуба Краљевине Југославије „Наша крила“- из грађе Историјског архива Пожаревац“, „Допринос архитекте Данице Дане Милосављевић савременој пожаревачкој архитектури“.

Зборник „Деловање народноослободилачких јединица на територији Србије и Пожаревачког округа у Другом светском рату – одабрана документа“, шести у едицији „Зборници докумената“, значајан је издавачки подухват у оквиру обележавања важног јубилеја, 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату. Зборник који представља својеврсну хрестоматију извора о партизанском покрету у округу пожаревачком од 1941. до 1944. године, својом структуром и садржином сврстава се у публикације приређене архивске грађе. У зборнику одабраних докумената приређена су 103 документа из „Групе фондова Народноослободилачка војска Југославије (НОВЈ)“ и „Збирка докумената о Радничком покрету и НОБ-у“, који се чувају у Војном архиву и Историјском архиву Пожаревац. Зборник је објављен под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Зборник докумената „Пожаревачки протопрезвитерат 1836-1888“, седми у едицији „Зборници докумената“, настао је поводом обележавања десет година од потписивања Протокола о сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Епархије браничевске, у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије браничевске, објављивањем и популаризацијом архивских докумената о историји цркве и друштва из фонда „Пожаревачки протопрезвитерат 1836-1888“ који се чува у Историјском архиву Пожаревац. Објављивањем историјских докумената овог архивског фонда, Историјски архив Пожаревац и Епархија браничевска потврђују посвећеност очувању духовног, националног и културног блага и идентитета српског народа, каже директорка ИАП.

О случајевима ратне добити на територији Пожаревачког округа и раду надлежне Комисије Округа за утврђивање ратне добити, у периоду од 1945. до 1947. године, сведоче архивска документа која се, у оквиру архивског фонда „Окружни народни одбор Пожаревац, 1944-1947“, чувају у Историјском архиву Пожаревац, а која су објављена у зборнику докумената „Записници са седница Комисије за утврђивање ратне добити Окружног Народног Одбора Пожаревац, 1944-1947“, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

У едицији „Научноинформативна средства о архивској грађи“ објављен је једанаести наслов „Начелство Среза Звишког Кучево, 1839-1918 – Аналитички инвентар 6 (1861-1863)“ у циљу информисања научне, културне и шире јавности о архивској грађи коју поседује Архив. 

Студијски каталог „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, двадесет и осми наслов у едицији „Изложбени каталози“, настао је у сарадњи Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светком рату, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије. 

Виртуелне изложбе

Због увођења ванредног стања у Републици Србији, Историјски архив Пожаревац је на свој сајт и YouTube, поред постојећих 16 виртуелних изложби, поставио (у оквиру кампање ОстаниКодКуће) и нове виртуелне изложбе „Филмске приче из Другог светског рата – YU кинематографија из угла партизана“, „На лудом камену…1880-1930 – фотографије венчања из збирки Историјског архива Пожаревац“ и „Догодило се на данашњи дан…“.

ДОПРИНОС КУЛТУРИ СЕЋАЊА

Годину 2020. обележила је изложба архивских докумената, фотографија, музејских и уметничких предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ (НА СЛИЦИ ), коју су заједнички реализовали Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј и Медија центар „Одбрана“, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије. 

-Ова изложба 240 архивских фотографија и докумената, из 30 фондова и збирки који се чувају у 13 културних институција из 7 градова у Републици Србији, као и 65 музејских предмета (одликовања, ратне заставе, војно наоружање и делови ратних униформи, одеће и опреме) из фундуса Војног музеја, фактографски осликава ратне прилике и догађаје у Србији у периоду од 1941. до 1945. године, са акцентом на деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске Народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије, подсећа др Јасмина Николић.

Изложба је била постављена у Дому Војске Србије у Београду, у периоду од 15. октобра до 15. новембра 2020. године. Обишли су је страни војни представници акредитовани у Србији, из Немачке, Италије, Европске уније, Турске, Швајцарске, Чешке, Румуније, Индонезије, Алжира и Велике Британије. Такође, била је део међународне манифестације „Музеји за 10”, где ју је посетио потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић са сарадницима, а Радио телевизија Србије је снимила репортажу о изложби за емисију „Дозволите…“ Потом је изложба постављена у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, у периоду од 16. новембра до 25. децембра 2020. 

У оквиру Октобарских свечаности Града Крагујевца, у организацији Музеја „21. октобар“ – Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, била је отворена изложба Историјског архива Пожаревац “Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде“, коју је 19. октобра 2020, у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу, отворила министарка у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић. Изложба је гостовала у Крагујевцу до 19. новембра 2020.

                                                             ДИГИТАЛИЗАЦИЈА АРХИВСКЕ ГРАЂЕ 

Посебан вид заштите остварује се путем дигитализације архивских докумената. У 2020. години рађена је дигитализација архивске грађе која се чува у Историјском архиву Пожаревац – 21 стара и ретка књига (1752-1864), завичајна периодика (1885-1941), црквене матичне књиге Општине Мало Црниће (1837-1918), црквене матичне књиге Града Пожаревца (1898-1905) и грађа фонда „Начелство Среза Звишког Кучево“, у укупној количини од 44.900 скенова. Пројекат дигитализације рађен је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Пожаревца.

Д.Динић