2017-05-09T10:32:22+02:00 9. маја, 2017. 10:32 |

Потисан споразум о запошљавању: Из буџета Града три пута већа средства

ZIK_6482Град Пожаревац и Националана служба за запошљавање, Филијала у Пожаревцу,  потписали су Споразум о активним мерама запошљавања. Потписе на овај важан документ ставили су градоначелник Града Бане Спасовић и директорка пожаревачке филијале НСЗ Соња Мирић.

Споразумом је за спровођење мера активне политике запошљавања у овој години предвиђено 16,3 милиона динара, тачније 9 милиона динара улаже Град, а 7,3 милиона определила је НСЗ. Средства ће бити усмерена на запошљавање теже упошљивих лица. Новчана накнада по једном запосленом у нето износу је 18.000 динара.

Градоначелник Бане Спасовић истакао је овом приликом  да је Град заједно са Националном службом за запошљавање учинио један велики корак ка смањењу незапослености на територији Пожаревца.

-Као што смо обећали током прошле године када смо креирали буџет Пожаревца, за ову годину определили смо знатно већа средства на име разних субвенција за нове инвеститоре, али и већа средства за запошљавање наших суграђана, углавном кроз креирање политике запошљавања преко јавних радова. У питању су лица којa  спадају у категорију теже упошљивих. Јавна предузећа, управе и друге институције имаће прилику да конкуришу за ова средства. У прошлој години  из буџета за те намене издвојили смо око 3 милиона динара. Сада је планирано 9 милиона динара, што је три пута више. Ускоро очекујемо и конкурс за овај пројекат и надам се да ћемо кроз неколико месеци  смањити стопу незапослености на територији Града Пожаревца, рекао је Спасовић.

Соња Мирић, директорка НЗС Пожаревац, истакла је да је ове године од стране Града  издвојено убедљиво највише до сада средстава за јавне радове.

-Упослићемо младе  до 30 година без родитељског старања, лица до 30 година старости која су била или су у статусу деце палих бораца, вишкове запослених, лица преко 50 година живота, нискоквалификована и неквалификована лица. Јавни радови трају од месец дана до четири месеца, а максималан број оних која могу да се ангажују, уколико јавни радови трају месец дана је 474, а уколико трају дуже, онда је то 119 особа са територије Филијале у Пожаревцу за Град Пожаревац и ГО Костолац. Важно је напоменути да ће ускоро бити расписани позиви за спровођење јавних радова и да послодавци и удружења са територије Пожаревца и ГО Костолац могу конкурисати, рекла је Соња Мирић.

                                                                                                                                                                                                                         И.В.

Фото Жика Антић