2018-12-04T22:34:46+01:00 4. децембра, 2018. 22:34 |

Повећана пријава насиља

16 ДАНА АКТИВИЗМА ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМA

„16 дана активизма против насиља над женама“ је глобална, светска кампања коју обележава 1.700 организација у преко 100 држава света. Кампања је почела 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. Тим поводом у Градском здању одржана је конференција за медије, на којој је председник Скупштине града Бојан Илић похвалио рад Савета за родну равноправност и нагласио да ова кампања има симболичан назив, јер се кроз рад савета и институција борба против насиља спроводи током целе године.

-Град Пожаревац се активно укључује против сваког вида насиља и девијантног понашања. Образовањем појединих савета, као што је Савет за безбедност Града са Пододбором за безбедност деце и омладине и борбу против вршњачког насиља и Пододбором за спречавање болести зависности, пре свега се реагује код деце школског узраста. Кључна ствар је координација свих скупштинских савета и одбора и запослених у Тужилаштву, Полицији, Центру за социјални рад и другим институцијама које се баве овим проблемима, нагласио је Илић.

Према речима заменика тужиоца Драгане Костић, Основно јавно тужилаштво у Пожаревцу је одувек предузимало мере из своје надлежности у погледу кривичних дела из ове области, а новина је поступање у смислу одредаба Закона о спречавању насиља у породици који је почео да се примењује од 1. јуна 2017. године. Закон је обавезао да се на нивоу Тужилаштва формира група за координацију и сарадњу где учествују за то одређени и сертификовани тужиоци, представници Центра за социјални рад, Полицијске управе Пожаревац, а по потреби и остали субјекти. Формирање ове групе је потпомогло не само заштиту жртава, него једноставно у народу се створила и појачала свест да свако насиље треба пријавити.

-Од 1. јуна до 31. децембра 2017. године хитне мере су изречене у 255 случајева, од чега у 50 случајева било је мера удаљења од куће и забрана приласка и контактирања учиниоца са жртвом. У првих 10 месеци 2018. године тенденција је пораста и имали смо  546 случајева, од чега су обе ове мере изречене у 250 случајева, а у осталих 296 случајева ради се о мери забране контактирања и приласка. Дакле, имамо тенденцију повећања броја пријава, што не проистиче толико из повећања самог броја случаја насиља, већ сматрам да се жене више одважују да то пријаве. Тенденција раста се наставља, јер само у октобру смо имали 44, а нажалост у новембру 66 пријава насиља. На територији коју наше тужилаштво покрива гледано у апсолутним цифрама, имамо највећи број пријављених случајева у Србији, а процентуално смо на трећем месту после Београда и Новог Сада,  истакла је Драгана Костић.

Насиље представља злоупотребу моћи која може бити економске, материјалне, психолошке, емотивне природе и углавном се дешава у оквиру породице. У последње време све су чешће жртве и деца, не само као напосредне жртве насиља, већ и као директни сведоци насиља у породици које се дешава између њихових родитеља. Такође и старија лица су све чешће у улози жртве, што је опет везано за економску доминацију, односно сиромаштво.

-У току ове године Центар за социјални рад је радио са укупно 676 жртава за 11 месеци и по овом основу Центар свој рад организује током двадесетчетворочасовног  дежурства. Наш рад се своди пре свега на обезбеђивању безбедног окружења за жртве насиља, али исто тако и пружању правне, материјалне и психо – социјалне подршке. Од како је нови Закон ступио на снагу фунционишемо у оквиру локалног тима и заиста је међусекторска сарадња на изузетно високом нивоу. Врло важна је и подршка коју добијамо од Градске управе, пре свега у добијању физичко – техничког обезбеђења, тако да о безбедности корисника и стручних радника брине то обезбеђење. Такође, средствима Града уведен је видео надзор којим је покривено седиште установе и канцеларија у Костолцу. Уз помоћ донатора и средствима Градске управе успели смо да оспособимо такозвану собу за обављање виђења у контролисаним условима између родитеља и деце који та виђења не могу да обављају у свом природном окружењу. Од изузетне важности је и присуство припадника полиције који такође у неким ванредним ситуацијама и кроз своју редовну делатност врло често патролирају поред самог седишта установе и буду присутни у самој установи, казала је Татјана Рајић, директорка Центра за социјални рад.

                                                                                                                               Д.Динић