2020-06-25T18:27:18+02:00 25. јуна, 2020. 11:16 |

Дан Галерије „Barilli“: Публикација „Миленин живот“

Промоцијом публикације под називом „Миленин живот“, која је сачињена од рукописа Данице Павловић Barilli, мајке светски познате сликарке Милене Павловић Barilli, истоимена Галерија у Пожаревцу прославила је 24. јун, дан када је пре 58 година отворен за јавност галеријски простор.

Према речима управитеља ове установе Љиљане Дабић, у оквиру овогодишњих активности значајан акценат дат је управо на издавачку делатност Фондације Миленин дом – Галерије Милене Павловић Barilli. Предвиђена је публикација четири дела, од којих је протеклог уторка представљено једно насловљено „Миленин живот“.

Уредник и приређивач овог дела је Виолета Томић кустос Галерије, која је између осталог истакла да ова установа међу бројним уметничким делима чува и предмете, писма и документа. Оригиналан рукопис „Миленин живот“ из пера Данице Павловић Barilli, чува се у фонду Галерије Милене Павловић Barilli, а у овом издању објављени су његов факсимил, као и значајне породичне фотографије.

Виолета Томић, Бранка Пражић и Љиљана Дабић

Лектор Бранка Пражић истиче да је Миленин уметнички рад обрађен кроз ликовне критике, кроз текстове историчара уметности. Осим тога, она је била инспирација многим књижевницима, написани су и романи о њеном животу. Међутим, све то може се назвати неком врстом секундарних информација, док се примарним сматрају сведочења из „прве руке“. Записи Миленине мајке Данице Павловић Barilli, сматра Пражић, најдрагоценија је коцкица која открива цео Миленин живот.