ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА – 15. ОКТОБАР

 

 

– Обележено 99 година од завршетка Првог и 73 године од окончања Другог светског рата

Добитници повеља и Плакете

Интонирањем државне химне Боже правде, у извођењу Градског женског хора „Барили“, под руководством Каталин Тасић, у свечаним салонима Градског здања, у недељеу, 15. октобра, отпочела је свечаност поводом прославе Дана ослобођења Града Пожаревца, односно обележавања 99 година од завршетка Првог и 73 године од окончања Другог светског рата.

Свечаности је присуствовао велики број званица – представници Руске, Белоруске и Украјинске амбасаде, потпредседник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић, представници Града Пожаревца, директори јавних предузећа, установа, Војске Србије, полиције…

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је, обраћајући се присутнима нагласио да је 15. октобар  синоним слободе свих Пожаревљана извојеване пре 99 односно 73 године. Приче оних који су преживели ратне страхоте и страхоте живота под окупацијом, обавезују све грађане и њихове потомке да цене оно што су од њих добили  – слободу.

– Вредност овог дара, кроз историју људског рода, нико није знао, док слободу није изгубио. У тренуцима освајања сви завојевачи почињу да личе једни на друге, сурови у намери да својом силом поробе човека из другог народа, да њихову земљу учине својом. Када се то деси, њихова сила почиње да бледи, јер сви знамо да и највећа војна сила пада пред силом жеље за слободом. Управо ови народи, које је та сила водила кроз своју историју, јесу губили повремено битке, али никада коначан рат. То је оно, што славимо драги пријатељи, рекао је Спасовић и додао:

– Славимо ослободиоце из свог, али и из редова других народа, који су тада, када је било тешко, решили да устану, а не да се покрију пред олујом, која бесни изнад њихових глава. Иако је кроз историју за такве одлуке често плаћала велику цену, Србија је заједно са својим савезницима одувек знала да олуја не престаје сама од себе и да се слобода не добија, већ осваја. Живот без окова ропства, треба живети без авети прошлости и стварања вечитих непријатеља. Узвишена је жеља опростити онима, чији су дедови газили земљу ваших дедова, али је ваша обавеза да жртву оних, који су гинули за нас, вечно памтите. Зато је Дан ослобођења Града Пожаревца у оба светска рата узет за Дан града, јер ми важнији датум од овога не можемо имати. На овај дан ћемо се, као и свих претходних година сетити палих за слободу, положити венце крај њихових споменика и одати почаст. Такође, посветићемо пажњу и наградити оне, који се својим делима труде да у миру напредујемо као држава, народ и браћа, закључио је Спасовић.

НАГРАДЕ И ПОВЕЉЕ

Високе званице на свечаности

Поводом Дана ослобођења, традиционално, најзаслужнијим појединцима и организацијама, који су постигли значајне резултате на пољу културе, здравства, науке, спорта и социјалне политике, уручене су новчане награде и повеље.

Ове године, новчане награде у износу од по 59.600 динара и повељу добили су:

Небојша Јорговановић, директор Здравствене установе Апотека Пожаревац“. Јорговановић је дугогодишњи директор ЗУ „Апотека Пожаревац“, која је под његовим руковођењем, међу државним апотекама, постала најбоља у Србији. У последњих 15 година реновиране су све апотеке, а истовремено отворен и велики број нових. Године 2010. Апотека је добила националну награду за квалитет и пословну изврсност „Оскар квалитета“. Исте године, од стране Министарства здравља припала јој је награда за најбољу установу. Своју успешну мисију ова Здравствена установа наставља и даље.

Ненад Милојковић, спортиста из Пожаревца, рођен је 1993. године. Средином 2014. почиње да волонтира у Београдском атлетском клубу особа са инвалидитетом „Погледи“, као и у Параатлетској репрезентацији Србије. Пре две године, на Универзитету у Нишу стиче звање „Оперативни тренер атлетике“, што успешно завршава. Бројни су његови успеси као спортисте и тренера на различитим такмичењима у земљи и иностранству.

Илија Рајковић, професор Музичке школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“, рођен је 1976. у Пожаревцу у коме је завршио   основну и средњу музичку школу. Дипломирао је на Одсеку за општу музичку педагогију, на Факултету музичке уметности у Београду. Осим двадесетогодишњег успешног педагошког рада, активан је у свим сферама културног живота Града као извођач, композитор и аранжер са бројним делима. Поред уметничке музике, бави се и примењеном музиком, као и многим другим аспектима музичког стваралаштва. Добитник је бројних признања.

Каталин Тасић, директор Градског женског хора „Барили“ у Пожаревцу. Рођена је 1959. године, дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду. Успешно, већ 25 година води Установу Градски женски хор „Барили“. Предавала је у Музичкој школи у Пожаревцу, а потом на Универзитету у Крагујевцу, на Филолошко – уметничком факултету, катедри за дириговање. Ове године обележава 35 година успешног уметничког и педагошког рада. Бројна су признања, која је добила за свој рад.

Повеља Града Пожаревца додељена је Руском центру за науку и културу (Руском дому) у Београду. У овом здању, током више година, представило се много уметника из Пожаревца. Добродошлица у овом храму културе и уметности осећа се на сваком кораку. Руски дом је дао немерљив допринос у повезивању култура народа Србије и Русије, чувајући сећање на братску љубав два народа кроз читаву историју. Један је од најстаријих духовних руских центара у иностранству.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је Плакету Града доделио „HELP – мисији у Републици Србији“ у Београду. „HELP“ је немачка невладина хуманитарна организација, регистрована 1981. године. Мисија је присутна у Србији од 1999. године. Ради на обезбеђивању социјалне и економске помоћи за угрожено становништво. Бројни су пројекти, које је ова организација спровела у Пожаревцу, путем бројних грантова за успешне предузетнике, чиме је пружила значајну помоћ грађанима.

У име награђених обратили су се директор ЗУ „Апотека Пожаревац“ Небојша Јорговановић и заменик директора Руског дома Василиј Владимирович Галактионов. Јорговановић је изразио велику захвалност Граду на вредновању и препознавању напорног рада, који на крају доводи до изванредних резултата. Ово је за све појединце и организације подстрек, односно мотивациона обавеза да се настави истим, ако не и интензивнијим темпом рада. Иначе,  директор ЗУ „Апотека Пожаревац“ се свог новчаног дела награде одрекао у корист Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.        

Галактионов се захвалио српском народу посебно Пожаревљанима на интересовању за руску културу и руски језик. Он се овом прилико осврнуо на изјаву српског патријарха Иринеја, који је рекао да ако нема прошлости, нема ни будућности.

-Важно је не заборавити нашу заједничку историју, истакао је Галактионов.    

 

                  Венци крај Споменика војнику и на Чачалици
На Дан ослобођења, 15. октобра, почаст погинулима за ослобођење Града Пожаревца, полагањем венаца и минутом ћутања, крај Споменика српском војнику у Косовској улици и крај Спомен костурнице војницима Црвене армије и Споменика стрељаним родољубима на Чачалици, одале су делегације Министарства одбране Републике Србије, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, МУП-а Србије, Градске општине Костолац, руске, белоруске и украјинске амбасаде, затим Руског дома, Удружења потомака ратника 1912 – 1920, СУБНОР-а, Удружења бораца Лаћарак Дивош, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова 1912 – 1918. године, као и делегације градских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије
У борбама за ослобађање Пожаревца погинуо је 441 војник совјетске армије. У знак сећања на њих, исто толико бреза донето је 1967. године из руског села Поварова и засађено на Чачалици, те је Покрет горана Србије педесетогодишњицу шуме руских бреза обележио окупљањем младих у горанској радионици.
Share.

Comments are closed.

Skip to content