Настављајући вишедеценијску традицију, чланови и симпатизери  Социјалистичке партије Србије Пожаревац и овог 1.маја окупили су се у Градском парку крај бисте Васе Пелагића, одајући му пошту. Била је ово прилика за сећање на некадашњег просветног радника, народног лекара и представника утопијског социјализма српског народа, великана социјалистичке идеје кога је због свог става и његовог ширења међу Србима осуђен и преминуо у пожаревачком казненом затвору Забела 25. јануара 1899. године.

-Попут милиона људи широм планете сличних идеја, овде смо да скупа обележимо Дaн oпштe сoлидaрнoсти рaдништвa, Дaн рaдникa и рaдницa Дaн бoрбe зa рaднa прaвa. Да је идеја која нас окупља неопходна и значајна, подсећа податак како се 1. мај обележава од далеке 1889. године када је кoнгрeсу Другe интeрнaциoнaлe oдлучeнo je дa ћe на овај дан oдржaвaти дeмoнстрaциje дoк гoд рaдници и рaдницe нe избoрe прaвo нa дoстojaн живoт и рaд. Указивање на важност Међународног празника рада и  његов значај, неозаобилазни је сегмент залагања да социјалистичке идеје буду водиља, а име Васе Пелагића не заборави, истакао је секретар Градског одбора Социјалистичке партије Србије Пожаревац Срђан Милетић.

-Стаменост идеје која нас окупља, и овог 1.маја довела нас је да се окупимо и поклонимо сенама Васе Пелагића, а чланови Социјалистичке партије Србије и њени симпатизери са овог места, из пожаревачког Градског парка, подсете на идеје, залагање и напоре једне модерне, државотворне партије левице чије су програмске основе социјална правда и демократски социјализам, наглашено је крај спомен бисте Васи Пелагићу.

Венац крај Пелагићеве бисте положили су представници Савета омладине ГО СПС Пожаревац Ана Момић, Милан Митић и Филип Симић.

Пригодне стихове  говорио је пожаревачки новинар, песник и публициста Драгиша Живадиновић, док је конферансу водила Јелена Винкић.

В.В.

Share.
Leave A Reply

Skip to content