У Дому Црвеног крста Пожаревац, одржана је редовна акција добровољног давања крви, а све прикупљене количине драгоцене течности  намењене  су здравственим установама у Србији.

 


 

Тим поводом одржана је конференција за медије на којој је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић   позвао суграђане да поштују мере Владе Републике Србије током ванредног стања, као и препоруке Штаба за ванредне ситуације Града Пожаревца, покажу самодисциплину, буду солидарни са својим комшијама, пријатељима, рођацима и помогну старијима од 65 година који се налазе у самоизолацији. Он је позвао сва лица која се налазе под надзором да поштују здравствене мере.

Спасовић се захвалио Црвеном крсту и добровољним даваоцима крви у Пожаревцу што и у овако тешкој ситуацији долазе да дају најдрагоценију течност и на тај начин показују да Пожаревац са правом носи епитет најхуманијег града у Србији.

Спасовић, Родић, Николић и Обрадовић

Директор Опште болнице Пожаревац др Данко Николић позвао је све хумане људе да  и током ванредног стања наставе са доброчинством.

 -Сада је солидарноста најважнија. Важно је да се сакупи крв, јер ћемо тако сигурно некоме спасити живот. Сви смо ми један народ и морамо помоћи било којој болници,  не само нашој, рекао је др Николић.

Секретар Црвеног крста Пожаревац Саша Обрадовић, захвалио се свим суграђанима и добровољним даваоцима крви јер су дали немерљив допринос како би резерве крви остале на оптималном нивоу.

-По препоруци Владе Републике Србије акције добровољног  давања крви ће се организовати сваког понедељка од 9 до 15 сати,  апелујем да даваоци не долазе у групама већ појединачно, рекао је Обрадовић, те  позвао све суграђане  да сваког понедељка дођу у Дом Црвеног крста и дају  крв.

Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије истиче да се акције крви одвијају по плану и у складу са свим епидемиолошким прописима.

-У наредном периоду организоваћемо се онако како буде организовано кретање грађана. Сви оперативни програми су смањени, али живот иде даље и неопходно је да постоје довољне резерве за сва хитна стања и ситуације које не могу да чекају. Позивамо све грађане, ако су здрави, ако нису били у контакту са особама које су дошле из иностранства или сами нису дошли из иностранства, да се одазову на акције добровољног давања крви. У овом тренутку најважнија нам је  заједничка солидарност како бисмо обезбедили довољне резерве крви, рекла је Родић.

                                                           И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content