Данас се навршава 14 година од смрти Слободана Милошевића, некадашњег председника Републике Србије и Савезне Републике Југославије који је од последица срчаног удара, 11. марта 2006. године, преминуо у Хашком трибуналу. Сахрањен је у Пожаревцу у дворишту породичне куће.

Венце крај спомен бисте свом некадашњем лидеру странке, у име Главног одбора СПС-а, положили су потпредседница социјалиста Славица Ђукић Дејановић и бивши премијер Србије, потпредседник владе Југославије и члан ГО странке Никола Шаиновић, као и адвокат Слободана Милошевића Тома Фила. Пошту крај спомен обележја бившем председнику Републике одали су и Српска радикална странка, као и Покрет социјалиста.

Шаиновић је рекао да је Милошевић споменик једног времена, те да је „под његовим вођством Србија променила Устав и увела демократски систем пре 30 година“.

-Пре три деценије одржани су и први вишестраначки избори, а формирана је и Социјалистичка партија Србије. И једно, и друго траје и трајаће још дуго. Ове године обележава се 25 година од потписивања Дејтонског споразума који је темељ слободе српског народа и симбол да је борба српског народа имала смисла на овим просторима. Указаћу и на то да је протекла 21 година од Резолуције 1244 која је такође темељ наше борбе за очување Косова и Метохије. Слободан Милошевић се тој борби посветио и за њу положио свој живот, истакао је Шаиновић и додао да ће историја имати много тога да каже о Слободану Милошевићу.

Потпредседница СПС-а Славица Ђукић Дејановић напоменула је да је партија од тренутка оснивања променила много тога.

– Свесни чињенице да је њен утемељивач са својим идеалима напустио овај свет, историја ће дати објективну оцену о свему ономе што је он чинио. Младе генерације од двадесет лета, нису се ни родиле када су стварани темељи ове идеологије којој и ви и ја припадамо. Зато је добро да се ослоне не на произвољна тумачења, већ на историјске чињенице, а временска дистанца је још увек кратка, закључила је Ђукић Дејановић.

Његову вечну кућу и овога 11. марта посетили су грађани, поштоваоци лика и дела Слободана Милошевића, чланови Удружења „Слобода“, као и бројни симпатизери и чланови Социјалистичке партије Србије, чији је оснивач Милошевић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content