IMG_9641            Скупштина града Пожаревца је на последњем заседању, усвојила планове  и програме рада установа и фондација чији је оснивач, а у оквиру којих су и плански документи  Женског градског хора „Барили“, који уназад четврт века, кроз концертну активност, представља јавности Србије и иностранства најистакнутија дела светске музичке литературе, као и остварења домаћих аутора.

            Осим што омогућава свестрано и висококвалитетно представљање свог репертоара, Хор сарађује и са многобројним угледним музичким ствараоцима како из земље, тако и из иностранства. На овај начин се, између осталог, подстиче музичко стваралаштво младих, а уједно се и утиче на развој музичке културе на територији Града Пожаревца и шире.

            На репертоару Хора „Барили“ ове године налазе се дела афирмисаних домаћих и страних композитора, а акценат је стављен на неговање српске музике, компоноване у временском распону од средњег века до савременика.

            Хору у овој години предстоје наступи широм Србије и иностранства.

            Између осталог, у оквиру прославе 25. годишњице постојања у Пожаревцу и Београду 11. и 12. марта одржаће се концерти са мађарским Мушким хором „Ефрем“ из Будимпеште. Поводом јубилеја у пожаревачкој Градској галерији биће организована изложба фотографија са најистакнутијих наступа, као и са уручивања најзначајнијих признања, светлост дана угледаће и Монографија „25 година Хора „Барили“, а предвиђена је и израда два компакт диска.

            Као и претходних, тако су и ове године планирани наступи на позив дипломата поводом националних празника Индонезије, Ирака, Алжира, Јапана, Мађарске, Аустрије, Уједињених Арапских Емирата, Јужне Кореје… Споменимо и то да је Хор редован учесник престижних фестивала и манифестација од републичког значаја, што су  својеврсне прилике за промоцију Града Пожаревца.

М. П.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content