Од 20. до 25. фебруара, на великој сцени пожаревачког Центра за културу, по 19. пут одржаће се Аматерске глумачке свечаности „Миливојев штап и шешир“.

На репертоару је пет представа варошких позоришта Србије: „Српска драма“ Синише Ковачевића у извођењу Трстеничког позоришта и Драмског атељеа „Вук Караџић“ Грабовац, у режији Милоша Милошевића Шике, затим „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића у извођењу Удружења „Пркос“/Театра „Инат“ и КЦ „Златибор“, редитеља Андријане Симовић, „Развојни пут Боре шнајдера“ Александра Поповића коју ће на великој сцени Центра за културу извести чланови Српског културног центра „Стеван Сремац“ из Сенте, режисера Дејана Цицмиловића.

Галина Павленко Перић и Александар Лукић

Љубитељи позоришта ће у оквиру овогодишњих сусрета аматерских позорита Србије моћи да уживају и у представама „Отац“ А. Стриндберга у извођењу глумаца Позоришта „Миливоје Живановић“ ЦЗК у режији Драгане Стојановић, као и у изведби Позоришта „Поетски театар“ Обреновац у позоришном комаду „На точковима“ Радоја Радосављевића, редитеља Александра Тадића.

У ревијалном делу свечаности биће изведена победничка представа фестивала „Живка Матић“ „Др“ Бранислава Нушића, коју у режији Невене Ракочевић изводе глумци Центра за културу Мало Црниће.

Овим поводом у конференцијској сали Центра за културу организована је конференција за медије на којој су се обратили Галина Павленко Перић, директорка ЦЗК и селектор свечаности Александар Лукић.

Према речима Павленко Перић, ове године биће представљени класични позоришни комади како наших, тако и страних драмских писаца. Такође, директорка ЦЗК овом приликом представила је и чланове жирија овогодишњег фестивала који ће радити у саставу: Иван Вучковић, телевизијски и филмски глумац, Данијела Жуковски, директорка Пожаревачке гимназије и председница Културно – просветне заједнице и Владица Винкић, новинар недељника „Реч народа“.

Сваке вечери жири ће доделити специјалну награду за сликовито приказивање лика и награду најбољу глумицу или глумца вечери. Из круга сваковечерњих победника, жири проглашава свеукупног победника, односно најбољу глумицу или глумца фестивала.

Све представе почињу од 20 часова. Карте за представе су у продаји од 7. фебруара и могу се купити на билетарници ЦЗК-а по цени од по 300 динара.

О избору овогодишњих представа говорио је селектор фестивала Александар Лукић који је између осталог нагласио да одабране представе за званичан програм Аматерских  глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир“ без двоумљења одликују велика стваралачка понесеност и уметнички замах редитељског и глумачког умећа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content