Уочи 58. Љубичевских коњичких игара у свечаним салонима Градског здања, градоначелник Пожаревца Саша Павловић титулу почасног витеза доделио је селектору женске кошаркашке репрезентације Србије Марини Маљковић, селектору мушке ватерполо репрезентације Србије Дејану Савићу и хуманисти Живораду Ђурићу „Жићи Марадони“.

Честитајући на награди, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да су добитници својим поступцима задужили Србију и заслужили витешко знамење, плашт, витешку сабљу и повељу.

 -Та се имена у граду, као и у читавој Србији, нису шапутала већ су громко одјекивала, па нисмо имали потешкоће да их јасно чујемо. Они су заслужили да их од данас и званично зовемо почасним Љубичевским витезовима, јер имају све вредности које један витез носи са собом како би заслужио ту титулу. Својим успесима наши будући витезови донели су много радости читавом народу. На том путу показали су људске особине својствене онима који дајући много не траже много заузврат. Надамо се и верујемо, да ће за њих ова част наших грађана бити један значајан шраф у машинерији њихових будућих успеха на пољима спорта и хуманости. Ми знамо да данас у Градском здању имамо три велике каријере и људске величине и биће нам част да их вечно, почевши од данас, зовемо – почасни Љубичевски витезови, рекао је Павловић.

Захваливши се на признању, Марина Маљковић је казала да сваки сусрет са Пожаревљанима је за њу емотиван и да је у Пожаревцу увек дочекана на прави начин.

-Надам се да ће овај брзи пут Пожаревац – Голубац дефинитивно да покаже људима о каквом се дивном крају ради и да ће овде долазити што више туриста. Мени никада није било тешко да овде доведем своју кинеску екипу, репрезентацију Србије, своје клубове у више наврата, Покрет за женску кошарку… У Пожаревцу захваљујући дивним људима попут Ане Миљанић, Саше Павловића, све се јако брзо решава, а ми из спорта сви то наравно волимо. Што се тиче награде, долазим из војне породице и када добијете једно овакво признање не можете а да се не сетите свих људи, тренутака и свих мука, па и лепих момената, захваљујући којима сте добили ово признање, нагласила је Марина Маљковић.

Дејан Савић се захвалио на указаној части, нагласивши да је веома поносан што добија награду која се додељује за посвећеност отаџбини и хуманости.

-Нисам се ознојио зато што је плашт тежак или због врућине, већ због треме која мени није својствена. Надам се, гледајући кроз мој спорт, да ћемо ускоро овде имати још један озбиљан и велики клуб на новом базену, рекао је Савић.

У свом обраћању Живорад Ђурић је нагласио да једино вредним радом се може стићи до циља, до победе.

-Али та победа, тај врх пирамиде није вечан. После сваког освојеног врха, циља, победе, човек хоће или неће, почиње да пада и стагнира. Само Божија деца и велики људи хуманитарним радом, крвавом борбом и знојем поново добијају шансу да се нађу на трону, на врху пирамиде. Драги моји јуниори, стегните песницу, укрстите левицу и десницу и предаје нема, ринг живота нема емоције маме и тате. Зато поставите себи циљ и крените у борбу са животом који је суров и само на тренутке леп, казао је између осталог Ђурић. Он је овом приликом Центру за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју даривао своју витешку сабљу и новчану донацију.

Свечаности су присуствовали народна посланица Ана Миљанић, председник Скупштине града Предраг Мијатовић, чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа, вишебојци…

                                        НОВИ ИЗЛОЖБЕНИ ПРОСТОР НА ХИПОДРОМУ

По завршетку церемоније проглашења, на градском хиподрому нови почасни Љубичевски витезови и градоначелник Пожаревца Саша Павловић свечано су отворили  изложбени простор Коњичког друштва „Кнез Михаило“. Ради се о инвестицији вредној 7,2 милиона динара, а идеја за настанак изложбене сале родила се после прошлогодишњих ЉКИ. Аутори изложбене поставке су Александар Миленковић и Марија Влајовић.

-У разговору са директором КД „Кнез Михаило“ Александром Миленковићем и витезовима дошли смо до закључка да коњарство које се дуго година негује на овим просторима заслужује један овакав изложбени простор, како би сви они велики људи који су били учесници коњичког спорта и ЉКИ добили своје заслужено место. На овом месту можете видете како се развијао хиподром од давног 19. века, па све до данас и наравно велики део простора је посвећен нашим витезовима, шампионима ЉКИ. Простор ће се пунити годинама и позивам грађане да уколико имају нешто занимљиво што се тиче коњичког спорта или ЉКИ, да се јаве Туристичкој организацији, јер такви материјали могу да се чувају у овом објекту, закључио је Павловић.

                                                                                                                        Дарко Динић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content