2020-07-18T11:01:12+02:00 18. јула, 2020. 11:01 |

Пожаревац добио збирку слика (Објављено 18. јула 1969)

Познати  културни радник  Миодраг Марковић поклонио свомe граду драгоцену колекцију сликa 

У Пожаревцу, највероватније у згради Музичке школе,  биће отворена стална изложба уметничких слика коју је Пожаревљанима завештао недавно преминули Миодраг Марковић. Збирка за чији је долазак у Пожаревац, највише заслужан председник Скупштине општине Бранко Ивошевић,  биће од непроцењивог значаја за културу овог града. 

 У збирци,  која броји око 45 уља, гвашева, акварела и цртежа заступљени су сликари генерације између два рата која је својим стваралаштвом  подигла нашу уметност на европски ниво. Тако су у збирку ушле слике Јована Бијелића, Мила Милуновића, Милана Коњевића, Марка Челебановића, Зоре Петровић, Пеђе Милосављевића, Ивана Табаковића, Васе Поморишца и Михајла Петрова. 

Свако њихово дело Марковић је изабрао према мишљењу др Лазара Трифуновића са пуно ликовног осећања  тако да ова збирка представља целину која пружа интересантан пресек кроз стваралаштво сликарске генерације између два светска рата.

Миодраг Марковић чије је име недавно добила једна улица у Пожаревцу,  годинама је као пасионирани колекционар сакупљао уметничка дела својих савременика и његова жеља је била да ова збирка припадне родном граду за који је био трајно везан. 

Скупштина општине Пожаревац је на својој последњој седници донела одлуку о формирању и отварању  ове меморијалне  изложбе.