2019-10-25T13:16:57+02:00 25. октобра, 2019. 13:16 |

ПОЖАРЕВАЦ: Град са повољним пословним окружењем

Град Пожаревац добитник је сертификата BFC SEE који додељује НАЛЕД. Тиме је пожаревачка локална самоуправа постала једна од најповољнијих у Србији за развој привреде. Званично, Пожаревац се, заједно са Ћупријом, прикључио групи српских градова и општина са повољним пословним окружењем.

Сертификат је на конференцији посвећеној привредном развоју у региону у Црној Гори, представница Министарства привреде Црне Горе Бојана Бошковић уручила градоначелнику Банету Спасовићу.

Овај догађај отворио је премијер Црне Горе Душко Марковић. Међу присутнима били су и председник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић, председник Привредне коморе Републике Србије Марко Чадеж, заменик генералног секретара ОЕЦД – а Улрик Вестергард Кнудсен…

Током двогодишњег процеса сертификације, Пожаревац је морао да задовољи многе критеријуме који се односе на унапређење рада локалне самоуправе у областима локалног економског развоја, урбанизма, рада јавних предузећа, имовинско – правних односа, које је неопходно било прилагодити потребама привреде. Осим тога, усвојени су и стратешки документи усмерени ка будућем развоју града.

Према оценама НАЛЕД-а, Пожаревац је у рекордном року спровео процес сертификације. Како истичу, сигурно да целокупан процес не би био спроведен, да није било разумевања локалне самоуправе и вођења процеса сертификације од стране градоначелника Пожаревца Банета Спасовића.

Осим Пожаревца и Ћуприје, сертификате су у претходном периоду добили и Нови Сад, Сомбор, Панчево, Рума, затим Лесковац, Пирот, Стара Пазова и Шабац. Ови градови и општине су у протеклом периоду привукли значајан број домаћих и страних инвеститора.

Сертификацијом се, поред стварања уређеног система у градској управи, прилагођеном привреди, олакшавања и убрзавања процеса отварања нових фирми, у великој мери се промовише локална самоуправа са својим потенцијалима за инвестирање у земљи и иностранству.
Програм сертификације се осим у Србији, спроводи и у Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији и Црној Гори.