IMG_6659Град Пожаревац, 24. марта обележио је 18 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.  Полагању венаца крај споменика Слобода, претходио је пријем у свечаним салонима Градског здања, који су за породице погинулих у оружаним сукобима од 1991. до 1999. године, организовали градоначелник Бане Спасовић и председник Скупштине града Бојан Илић.

Том приликом градоначелник Пожаревца је истакао да је за 78 дана бестидно названа операција „Милосрдни анђео“ немилосрдно Србији нанела материјалну штету од преко 30 милијарди долара, ранила дванаест и по хиљада људи и што је највећа трагедија, бесповратно однела две и по хиљаде живота.

IMG_6637-Деветнаесторо њих били су полицајци и војници из Браничевског округа. Дејан, Милан, Петар, Љубиша, Мирослав, Дарко, Раде…, само су неки од њих и они, а и остали којих више нема,. Били су синови, очеви, браћа, ујаци… Обраћајући се вама, породицама и пријатељима настрадалих, саосећајући у вашем болу, знам да не могу потпуно да схватим колико је она велика и данас, скоро две деценије од њиховог одласка. Не могу, јер нисам на вашем месту, али оно што знам и што желим да вам свакога дана сви говоре је то да су се херојском погибијом наши суграђани сврстали у ред свих великих бранилаца Србије кроз њену историју. Њихова жеља да бране своје, добро знајући надмоћност војне алијансе којој се супротстављају, ставља их раме уз раме са онима које је наша усмена и писана историја већ добро запамтила са бојишта на Церу, Кајмакчалану, Мишару, Чегру, па и самом Косову. Сигуран у то да ће време и историјске читанке једнога дана одати достојну пажњу погинулим браниоцима у бомбардовању Србије 1999. године, обећавам да ће их се њихов Пожаревца и Браничево већно сећати.

Пуковник Владимир Корњејенков,војни и ваздухопловни аташе Апарата изасланика одбране при Амбасади Руске Федерације у Београду је нагласио да се војни сукоб попут оног из 1999. године неће  поновити и да се страдање српског народа не сме заборавити.

-О српским споменицима у земљи треба говорити свим генерацијама, како би без рата живели убудуће, казао је пуковник Корњејенков.

У културно – уметничком програму наступио је Градски женски хор Барили, стихове своје родољубиве песме „Мајка Југовића“ казивала је Драгана Николић, ученица седмог разреда ОШ „Божидар Димитријевић Козица“ из Кличевца и приказан је филм „НАТО агресија 1999“. Пријему је присуствовао и помоћник изасланика одбране при Амбасади Руске Федерације потпуковник Георгиј Кљебан.

Помен погинулима крај споменика Слобода служио је епископ браничевски др Игнатије Мидић са свештенством Саборне цркве, а венце су положиле делегације породица палих бораца,  Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Гарнизона Војске Србије у Пожаревцу, Полицијске управе Пожаревац, Апарата изасланика одбране   Руске Федерације у Београду, Градске општине Костолац, СУБНОР-а, Удружења ратних ветерана и инвалида Пожаревац, Удружења војних пензионера, Удружења бораца Источне Србије – регионални одбор, Удружења бораца Источне Србије – Пожаревац и Општински одбор Жабари, Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године Пожаревац, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. године, градских одбора СНС и СПС и Удружења ратних ветерана српских земаља „Патротски фронт“ из Бачке Паланке.

-Сећање на наше хероје који су своје животе уградили у темеље данашње нам отаџбине, крај чијег споменика сада стојимо, морамо чувати и преносити на поколења која долазе, зарад истине о цени слободе у којој живимо и у којој ће се живети, рекао је Драган Лазовић, председник Градског одбора СУБНОР-а Пожаревац.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content