2020-07-14T10:32:33+02:00 14. јула, 2020. 10:32 |

Пожаревац и Жагубица у унапређењу социјалне заштите

Влада Швајцарске, у оквиру програма „Swiss PRO“, са 240.000 евра подржава унапређење социјалне заштите у 21 граду и општини у Србији, међу којима су и Пожаревац и Жагубица. Реализација је планирана у наредних годину дана, с циљем  успостављања ефикасног и одрживог система социјалне заштите на локалном нивоу.


Конкретно, уз подршку Владе Швајцарске у износу од поменутих 240.000 евра и допринос локалних самоуправа са 73.000 евра, биће повећани доступност и квалитет услуга социјалне заштите за више од 1.400 грађана из рањивих друштвених група. 

Локалне самоуправе ће самостално или у партнерству са центрима за социјални рад, домовима здравља или другим локалним самоуправама реализовати пројекте у области пружања услуга помоћи у кући, саветодавних и социоедукативних услуга, терапијских услуга које укључују сензорну собу, као и један пројекат којим се обезбеђује предах смештај за особе са инвалидитетом.

Реализацијом ових пројеката биће побољшан положај и социјална укљученост припадника рањивих група, пре свега старијег становништва, одраслих особа са инвалидитетом, деце са инвалидитетом и њихових породица, деце и младих са сметњама у развоју и проблемима у понашању, као и корисника социјалне заштите из руралних подручја.

Подршку за унапређење социјалне заштите добили су Ариље, Бабушница, Бела Паланка, Ивањица, Kрупањ, Лозница, Медвеђа, Мионица, Нови Пазар, Пожаревац, Прокупље, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Сурдулица, Свилајнац, Шабац, Топола, Ужице и Жагубица, а корисници пројеката биће и становници Блаца, Kуршумлије, Житорађа и Пожеге.

                                                                                                                                Р. Н.