Уређење града поводом божићних и новогодишњих празника, започето почетком децембра, завршено је прошле недеље. Ове године је проширен број улица које се украшавају, те су осим Трга Ослобођења, Табачке Чаршије, Трга Радомира Вујовића, Градског парка, пролаза Парма, Дринске, Лењинове, Воје Дулића, Вељка Дугошевића, Старог корзоа, Сунчевог парка, кружних токова на улазу у град из правца Београда, и кружног тока на Булевару, додате улице: Косовска, Чеде Васовића, Стари корзо II део и Јована Шербановића. Такође су крошње стабала у Табачкој чаршији и дуж целе Улице Стари корзо, обогаћене са 500 светлећих метеора, што умногоме употпуњује празничну атмосферу.

Главни мотив овогодишњег украшавања је уметничка инсталација која има форму гигантске јелке од 12 метара, смештена на Тргу Ослобођења. Ова потпуно футуристичка и апстрактна уметничка инсталација, која је изазвала велику пажњу јавности, креација је помоћнице градоначелника за урбанизам Светлане Милутиновић, која је иначе осмислила целокупан концепт новогодишње декорације.

Светланa Милутиновић

Од када сам добила први пут задужење да осмислим новогодишњу декорацију за град Пожаревац 2015/2016. године, када смо успели да ни из чега створимо нешто заиста посебно, сваке наредне године се трудимо да град има јединствен печат и нешто по чему ће бити препознатљив, на позитиван начин. Основна замисао је да се не купују готови украси, већ да се за сваку улицу осмисле јединствени украси, који би се сходно визуелном идентитету те улицу баш у њу уклопили, одговара Милутиновић на питање којом се идејом води, с обзиром на то да сваке следеће године успева да нас изненади оригиналном и аутентичном декорацијом, и наставља:

Трудимо се да сваке године буде нешто ново и другачије од претходне. Тако су пре 3 године велику пажњу изазвали ирваси и јелке направљене од арматуре, пре 2 године је акценат био на рециклираним украсима, у чије осмишљавање и израду су биле укључене све основне школе и вртићи у Пожаревцу, и главна улица је названа улицом слаткиша, јер су од аутомобилских гума направљени мафини и крофне, од цеви лулице, од стиропора лизалице итд. Прошле године, главна тема су биле пахуље. Централна инсталација била је постављена на Тргу Ослобођења, са више од 100 пахуља различитих величина и облика. Биле су причвршћене за скелу, формирајући слику лебдећих пахуља. Те исте пахуље су ове године искоришћене за овогодишњу инсталацију у облику јелке.

– До сада је ово био најзахтевнији и најкомпликованији подухват, јер није било нимало лако осмислити и у дело спровести израду поменуте уметничке инсталације. Захваљујући компанији „МИНЕЛ ЕНИМ“, на челу са Ђорђијем Бојатовићем, и великодушној донацији граду Пожаревцу у виду обезбеђивања техничке подршке и целокупног материјала потребног за формирање читаве конструкције, успели смо да идеју претворимо у дело. Такође бих се захвалила на огромној количини енергије и ентузијазма запосленима у фирми „Горионик“, као и мојој колегиници Александри Петровић.

Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content