2021-06-18T15:35:40+02:00 18. јуна, 2021. 15:35 |

Пожаревац: Обука кандидата за услугу „Лични пратилац“

Јасмина Турудић и Дејан Крстић

Град Пожаревца путем јавне набавке финансира пројекат „Лични пратилац“. Ову услугу, према речима члана Градског већа Дејана Крстића, користе 44 детета са исто толико личних пратилаца. Услуга се пружа на територији Града Пожаревца, тако и за децу која су на школовању у Београду.

-Овим пројектом обухваћено је седам објеката Предшколске установе, седам основних школа на нашој територији и две основне школе у Београду. У оквиру програма финансира се и превоз до образовних установа. Споменимо и то да имамо пет нових захтева за коришћење ове услуге, што значи да ће од септембра услугу „Лични пратилац“ користити 49 корисника, истакао је Крстић.

У оквиру пројекта локална самоуправа једном годишње подржава обуку кандидата за личног пратиоца, која је данас организована у скупштинској сали Градске управе.

  Председница Удружења „Веритас“ у Пожаревцу Јасмина Турудић, напомиње да је едукација јако важна из разлога што се кроз обуку дефинишу потенцијални кандидати који ће радити директно са кориницима услуге „Лични пратилац“. На овај начин, како каже, са једне стране подиже се капацитет Удружења, а са друге отвара могућност за избор адекватног кандидата за свако дете. У оквиру услуге „Лични пратилац“, без обзира на добре кандидате, не одговарају баш сви сваком детету, зато се и мора водити рачуна, посебно о томе које карактеристике и афинитете има лични пратилац у контакту са децом.

-Град расписује конкурс за пружање ове услуге и он је јаван. За период од осам месеци, Град је у ове сврхе издвојио 25 милиона динара. Пројектом је предвиђено финансирање директног рада личног пратиоца, рад стручних радника, координатора, као и превоз деце. Имамо предиспозиције да у наредном периоду добијемо лиценцу за обављање ове услуге, нагласила је Турудић.