2021-04-16T21:43:58+02:00 16. априла, 2021. 19:20 |

Пожаревац: Од понедељка Пекара „Острово 2“

Прича се наставља.., у Браничевској 1

 

После три пекаре које годинама успешно раде у Kостолцу, потом, једне у Пожаревцу, отворене 2. новембра прошле године, Пекара „Острово 2“, од понедељка, 19. априла, радиће на још једној локацији у Пожаревцу, у Улици Браничевској 1, са истом богатом понудом хлеба, пецива, колача, али и новим укусним изненађењима… 

KАКО ЈЕ ПОЧЕЛО?

Острово је право банатско село смештено у срцу Стига. У овом аутентичном месту, са ушореним кућама, 1977. године, тада чувени Пера пекар, почео је да развија занатско пекарство, а кроз познату Пекару „Острово“ његови синови су наставили породичну традицију, производњу домаћег хлеба, који се и данас пече на дрвима. 

Традицију дугу више од четири деценије данас друга генерација Николића успешно проширује и развија као породични посао.

– Прво место у коме је била смештена производња и продаја је село Острово, почиње причу садашњи власник ланца пекара Саша Николић и наставља: 

Акција за купце

Од дана отварања Пекаре „Острово 2“ у Браничевскској улици бр. 1, од 19. априла, па све до 1. маја, уз сваки купљен бурек са сиром или месом, различите врсте пита или рол виршлу, свим купцима следује гратис чаша јогурта реномираног произвођача млечних производа „Границе“. 

Детаљније информације о пекари и производима потражите на: фејсбук страници Pekara Ostrovo.

– Тако је било све до 1982. године, а после тога, како су услови дозвољавали, полако се посао померао ка Kостолцу, са намером да се у овом рударском граду продаје хлеб препознатљивог мириса и укуса. Пуно људи из Kостолца и околине је долазило до нашег киоска, јер су чули да је наш хлеб припремљен на традициналан начин, у банатском стилу, печен у турској пећи, на дрва. Сећам се свог детињства, када смо се брат и ја уместо играчака играли тестом, правећи разне облике. Помагали смо мајци, која је у раним вечерњим сатима месила тесто за хлеб, јер је процес производње домаћег хлеба дужи од индустријског, каже Саша, који се радо сећа буђења у детињству уз мирис свеже печеног хлеба који се ширио до пола села: 

 – Још као дечак сам долазио на место где се данас, у централном делу костолачке пијаце, налази један од наша три локала у Kостолцу, помагао сам оцу и продавао хлеб, наводи он.

– У припреми домаћег хлеба користили су се брашно, природни „млечни квасац“, који је наш отац правио, со и витамин Ц. Тај процес је много дужи јер се чека природно нарастање теста. Иначе, у то време су стари пекари од киселог теста, где се стално обнављало тесто, правили „млечни квасац“. Тада није било доступно свима да купе квасац, као данас, тако да је сваки мајстор имао свој рецепт. Ми смо задржали рецепт нашег оца, који и после више од 40 година, у споју са печењем на дрва, даје посебан укус, посебну арому и има продужену свежину. То је један од разлога зашто нам се задовољни купци враћају.

СПОЈ ТРАДИЦИОНАЛНОГ И САВРЕМЕНОГ

– Стари рецепт и технологију примењујемо и сада, наставља причу Саша: – У производњи користимо наш природни „млечни квасац“. Тај квасац стављамо у специјалну врсту „Домаћег островачког хлеба“, који се пече на дрва и зато се значајно разликује од других, по укусу, боји и по квалитету. Процес прављења таквог хлеба, од почетка до завршеног производа, печеног хлеба, може да траје и до четири – пет сати. 

 У ПОЖАРЕВЦУ, У БРАНИЧЕВСКОЈ БРОЈ 1

Пекара „Острово 2“ од 19. априла

  • Нова Пекара „Острово 2“, у Браничевској улици, на броју 1, почиње да ради 19. априла. 
  • У понуди ће као фаворит бити укусан домаћи хлеб припремљен на традиционалан начин, уз помоћ сопственог „млечног квасца“, печен на буковом (краљевском) дрвету, јединственог мириса и укуса.
  • Неће изостати ни богата понуда производа од лиснатог теста, хлеб печен на дрвима, црни и бели, интегрални хлеб, интегрална пецива, пица, бела пецива, бурек, колачи.. све из руку одличних мајстора, по старим рецептима пекарског заната. 
  • Радно време од 5 до 21 сат.

– У Пекари „Острово“ не примењујемо индустријске процесе и линијску производњу, на којој се произведе више хиљада векни дневно. Ми урадимо од 400 до 500 векни, али врхунског квалитета. Пратимо природан процес нарастања теста, нема убрзавања, нема стављања превише квасца или неких адитива. 

 – Од хлебова које правимо истакао бих обичан „Банатски“, домаћи „Островачки“, у који стављамо „млечни квасац“ и он јесте нешто скупљи, али се ради у одређеној, мањој количини. Затим имамо у понуди ражене хлебове, где користимо ражено брашно, али такође и „млечни квасац“. Поред тога, нашим купцима нудимо и хлеб са 5-6 врста житарица (лан, просо, ражено брашно, разне врсте семенки…), који је веома укусан, али и користан за људе који имају проблема са варењем или одржавањем метаболизма. У понуди имамо и кајзер погаче у облику украсних цветова за нека славља, као и мањи број хлебова који су лакши, јефтинији и у које стављамо адитиве, али у малим количинама, објашњава Николић и додаје:  

Ново у понуди

  •  Старинске торте (Васина, Чоколадна, Добош…), на парче;
  •  Смрзнуте торте фирме са дугогодишњом традицијом „Ванила“;
  •  Домаћи сладолед са домаћим млеком;
  •  У Пекари „Острово 2“ можете се освежити лимунадом (од правог лимуна), купити кафу за понети, а чекају вас и бројна изненађења…
  •  Столови за госте и башта са првим лепим данима, као што је то био случај у стара добра времена у пожаревачком „Млечном ресторану“.

Добро нам дошли, у понедељак, 19. априла 2021, на нову локацију у Браничевској 1!

Ваша пекара „Острово 2“!

– Занимљиво је да напоменем да у понуди имамо и као некада велике хлебове од 2 килограма, као две векне у једној. И ово је традиција наше породице, јер када је отац у своје време за недељу ујутру правио те велике векне, брат и ја смо му помагали. Он понедељком није радио и зато су људи куповали тај дупли хлеб, јер су породице биле бројније, а и људи су више радили тешке, физичке послове. Тај хлеб је, иначе, увек био специфичан и препознатљив по доњој кори, јер се пече на шамотној цигли и на буковим дрвима (природан процес печења). 

ПРЕПОЗНАТЉИВОСТ ПЕКАРЕ „ОСТРОВО“

– Поставили смо себи, а то одлично знају и наши купци, високе стандарде који се тичу хигијене, као и саме производње хлеба, бурека и пецива, каже Саша Николић на питање по чему је Пекара „Острово“ посебно препознатљива међу људима:  

– Цео процес производње се прати, од израде теста, поступка рада, до завршног дела када се пече. У нашој понуди су интегрална, кукурузна, обична бела пецива. Тренутно немамо безглутенских пецива, али планирамо да ускоро урадимо и неки такав производ и уврстимо у понуду због све веће потражње. 

 – Имамо разноврсна слатка и слана пецива, а бурек нам је јако квалитетан, два пута га филујемо, од првог дана је тако и не одступамо од тога. Не штеди се на материјалу. У понуди су и различите врсте савијача, са сиром, спанаћем, кромпиром, љута са сиром, сарајевска пита…  

– Баклаве са пистаћима, али и остале баклаве, које имамо у понуди, раде се по оригиналном грчком рецепту. Толико су добре (са орасима и са пистаћима), да их неки пожаревачки ресторани константно узимају од нас и имају у својој понуди. Такође, у плану нам је да кренемо да правимо и коре и имаћемо их ускоро у понуди, највероватније у свим нашим локалима, каже Саша и додаје: 

Циљеви пословне политика Пекаре „Острово“ усмерени су на то да се у потуности испуне захтеви купаца, уз стално унапређење квалитета, као и неговање добрих пословних односа са добављачима и запосленима. Води се рачуна о томе да се начином рада, технологијом и другим активностима не угрожавају индивидуалне вредности запослених, непрестано се улаже у кадрове и подстицање запослених на константно побољшање квалитета производа и услуга. Сасвим јасно, главни циљ Пекаре „Острово“ је да буде најбољи произвођач пекарских производа на овом подручју, а најважније мерило су задовољство и позитивне оцене купаца.