2021-03-12T13:50:37+01:00 12. марта, 2021. 12:53 |

Пожаревац: Осамнаест година од убиства Зорана Ђинђића

 

На данашњи дан 2003. године убијен је председник Владе Републике Србије Зоран Ђинђић, српски политичар, дугогодишњи председник Демократске странке, градоначелник Београда.

Паљењем свећа и уписивањем у књигу жалости Градски одбор Демократске странке обележио је 18 година од убиства српског премијера.

У саопштењу ГО ДС-а истиче се да је Зоран Ђинђић био политичар који је Србију одлучно водио ка западу. Филозоф, државник реформатор, визионар, човек велике енергије.

 

-Ђинђић је желео да Србија постане део Европске уније и у складу са тим заговарао је савремене стандарде о владавини права, људским правима и личним слободама, као и интеграцији и децентрализацији друштва. Веровао је у јачање и снагу институција, а не појединаца и личности. Сви памтимо једну од његових последњих изјава: „Ако неко мисли да ће зауставити спровођење закона, тиме што ће мене уклонити, грдно се вара, јер ја нисам систем…“ Ми демократе, иако данас не баш бројни, и даље верујемо у ове вредности. Данас смо посебно охрабрени великим бројем грађана који свраћају да упале свећу и да размене по коју реч спомињући Зорана, наводи се у саопштењу ГО ДС-а у Пожаревцу.