2018-12-14T20:09:39+01:00 14. децембра, 2018. 20:09 |

Пожаревац – осми пут шампион хуманости

Захваљујући  бројној „армији“ добровољних давалаца крви, Град Пожаревац је по осми пут за редом завредео признање најхуманије средине у Републици. Специјално признање за највиши ниво културе давања крви у Републици Србији у протеклој деценији додељено је на традиционалном предновогодишњем пријему у Скупштини града Београда. Изузетна сарадња Института за трансфузију крви, Црвеног крста Пожаревац, уз подршку Скупштине града Пожаревца, медија, институција, компанија, школа – кључ је успеха.

У име грађана Пожаревца чије су племенитост и хуманост обележиле ову деценију, признање је примио председник Скупштине града Бојан Илић, иначе вишеструки  добровољни давалац крви. Председник пожаревачког парламента изразио је задовољство и понос, што је у име Града, примио признање Института за трансфузију. Он се захвалио свима који су допринели остварењу овако добрих резултата на пољу добровољног давалаштва крви, у првом реду грађанима, а потом и Црвеном крсту, који је успешно организовао акције, као и волонтерима и јавним организацијама.

-Сигурно да је ово једна од ствари којима се Пожаревац највише дичи и поноси, јер смо осам година за редом најхуманија средина у Србији. Добровољним давалаштвом крви човек није само хуман према другима којима је помоћ неопходна, већ и према себи, јер на тај начин оплемењује и тело и душу. Осим тога, сигуран сам да свако од добровољних давалаца крви своју хуманост не опредељује само у једном правцу ка добровољном давању крви, већ се његов фокус хуманости  протеже у више праваца, казао је Бојан Илић.

За секретара пожаревачког Црвеног крста Сашу Обрадовића, овогодишње признање Граду представља круну дугогодишњег рада ове хуманитарне организације на мотивисању добровољних давалаца крви.

Велика је част бити данас у Скупштини града Београда и примити једно овакво признање, признање да је Град Пожаревац најхуманији град у Србији, признање да је наша организација Црвеног крста на пољу добровољног, анонимног и ненаграђеног давалаштва крви поново најуспешнија у земљи. Овим смо доказали да у Пожаревцу живе најхуманији и најплеменитији људи. Осмо по реду признање има посебну тежину, јер је ове године почела имплементација новог закона о трансфузијској медицини. За разлику од других средина где је његовом имплементацијом дошло до благог смањења добровољног давалаштва, Пожаревац 2018. годину сигурно завршава на нивоу прошле године, чак постоји могућност да се проценат добровољних давалаца и повећа. Ово признање припада свим добровољним даваоцима крви, јер без њих, не бисмо успели да помогнемо великом броју људи и да завредимо статус најхуманијих, рекао је Обрадовић.

                                                                                                Д.Динић