Изложба фотографија „Светлосне вертикале“ аутора Рајка Каришића, афирмисаног фотографа из Београда, у организацији Народног музеја, отворена је 9. марта у Галерији савремене уметности у Пожаревцу.

Реч је о фотографијама из два цилуса који обухватају пејзаже снимљене дроном и „светлописе“ настале на једном од многобројних ауторових путовања у Хиландар.

Виши кустос у пожаревачком Народном музеју Марина Радосављевић истакала је на отварању изложбе да Рајко Каришић овим избором фотографија иступа као чувар нашег етоса оличеног у везаности за земљу, шуму, воду.

-Каришић је и чувар националне свести када преноси и проноси сликане призоре места и архитектуре са извора наше духовности на којем не можемо сви бити сведоци. Све већа мултифункционалност дронова, у ствари, нуди „интимни и реципрочни спој између земље и неба“ и тиме именује вертикалност у вршиоца моћи који поново саставља нове и старе облике. Основно кретање, домет и аутономија дронова изазива ограничења људских чула, док избор боја, перспектива и угао у сликама дронова пркосе људској перцепцији. При томе, ови визуелни утисци откривају нове функције, улоге, значења и односе између објеката, појединаца и заједнице, производећи јединствене интерпретације географских пејзажа и свеже наративе свакодневног окружења. Од класично виђеног и схваћеног пејзажа, Каришић је дошао до његове апстрактне и метафизичке стране, рекла је између осталог Радосављевић.

Аутор изложбе до сада је боравио 46 пута у Хиландару и при свакој посети оставио је бројне визуелне трагове.

-Спајање неба и земље присутно и на фотографијама насталим на месту настанка вере и државе Срба, у Хиландару. Конаци, тремови, звоници, куполе, бифоре, иконе, фреске стављени су у кадар мајсторске композиције, светла и боје. Овај свет у коме време стоји, аутентично је сведочанство свега насталог због спасења човека – ипак, човек је на њему спорадично заступљен, нагласила је Марина Радосављевић на отварању изложбе.

 Марина Радосављевић и Рајко Каришић

Публици се обратио и аутор изложбе Рајко Каришић који је говорио о својим посетама Хиландару и лепоти предела „ухваћених“ камером са дрона. Циљ му је био, како је рекао, да пренесе све лепоте простора којима смо окружени.

Иза Рајка Каришића стоји богата биографија. До сада имао је више од 130 самосталних изложби у земљи и иностранству, учествовао је у раду на више од 200 ликовних колонија и саборовања. Члан је многих удружења.

Изложба фотографија у пожаревачкој Галерији савремене уметности траје до 22. марта, улаз је слободан.

Share.

Comments are closed.

Skip to content