2018-09-21T23:59:05+02:00 21. септембра, 2018. 13:51 |

Пожаревац: Постављени бројачи слободних паркинг места

Како би грађани брже и лакше пронашли место за паркирање, Јaвно комунално предузеће „Паркинг сервис“ Пожаревац поставило је бројаче слободних паркинг места за затворенa паркиралишта „Пијаца“ и „Начелство“, а директорка предузећа Марија Паповић најављује наставак овог пројекта.

До сада су бројачи постављени на две локације у граду, у Улици Моше Пијаде, испред Централне апотеке, и у Дринској улици.

Циљ њиховог постављања је да се скрати време тражења слободног паркинг места у граду и да се максимално искористе капацитети уређених паркинг простора којима тренутно располажемо, каже директорка Паповић, и додаје:

– Тако је рецимо паркинг „Пијаца“ у преподневним сатима сваког дана попуњен, док на друга два затворена паркинга, „Начелство“ и „Дом омладине“, која су у непосредној близини паркинга „Пијаца“, увек има места. Бројачи ће возачима пружити информацију о расположивим местима и уштедети им време, а паркиралишта ће имати пун ефекат.

Пожаревачки пример јединствен у Србији

На пројекту бројача паркинг места радило се скоро годину дана, пре свега како би се пронашла што економичнија и истовремена ефикаснија информатичка решења, по чему је Пожаревац тренутно јединствен пример у Србији.

Информацио – технолошки тим Јавно комуналног предузећа „Паркинг сервис“ Пожаревац осмислио је знатно јефтинији начин слања информација из базе података према дисплејевима бројача. Пимера ради, у Београду такви бројачи раде преко сензора који су уграђени у свако паркинг место, што је јако скупа инвестиција, објашњава директорка Марија Паповић, и истиче да је у том смислу ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац тренутно јединствен у Србији у сфери паркинга.

 

У даљим плановима пожаревачког ЈКП „Паркинг сервис“ Марија Паповић најављује наставак постављања бројача. Следећа је локација код Вишег суда, како би се возачи из Улице Моше Пијаде, из правца Аутобуске станице, преусмерили и на паркинг „Дом омладине“, који је такође у центру града, а на којем капацитети никад нису попуњени.