Светом литијом улицама Пожаревца, архијерејском литургијом и резањем славског колача у Саборној цркви Пожаревац је прославио своју крсну славу, Свету Тројицу.

Овогодишњи колачар био је градоначелник Пожаревца Саша Павловић који је колачарску дужност за наредну годину предао председнику Скупштине града Предрагу Мијатовићу.

Српска православна црква и њени верници сматрају Свету Тројицу или Духове за један од највећих празника који се обележава педесети дан после Ускрса и десети дан након Спасовдана. Духови представљају и „рођендан“ Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројички дан, Силазак Светог Духа на апостоле. По значају је трећи празник, после Ускрса и Божића, а као и они, такође се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице, не пости се и то је такозвана трапава недеља. Први дан Духова посвећен је јеванђелском догађају – силаску Светог Духа на апостоле, Христове ученике. Празник је назван Света Тројица, јер се према јеванђелима, поред Светог Оца и Сина, на овај дан јавило треће лице Светог тројства – Свети Дух.

Обичај налаже да се на овај дан цркве украшавају зеленилом, а црквени под се прекрива травом. У православним храмовима служи се Света Литургија, уноси свежа трава и цвеће и после молитве, клечећи и молећи се Богу, плету се венци, који се односе у домове и стављају поред славских икона и кандила у кући.

Свечана поворка у част славе Града, кренула је из порте Саборне цркве Светих архангела Михаила и Гаврила и у јутарњим сатима прошла је централним градским улицама, а чинио ју је велики број суграђана, али и мештана околних насеља.

                                                                                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content