Паљењем свећа испред седишта Градског одбора Демократске странке у Пожаревцу обележено је 17 година од убиства првог демократског премијера Републике Србије Зорана Ђинђића. Влада на чијем је челу био изабрана је 25. јануара 2001. године. За време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва, економских и социјалних реформи.

-Идеје које је Зоран промовисао и даље красе све демократе. Прави демократа је пристојан, он је оптимиста, цени стручност, прецизност и професионалност. Демократе су искрени борци за социјалну правду, знатижељни, дружељубиви, знају како се решавају проблеми. Такав је био и Зоран Ђинђић, који је убијен у атентату 12. марта 2003. године, на зверски начин испред зграде Владе Србије, истакао је Дејан Савић, председник пожаревачких демократа и додао:

-Време пролази, а резултати његовог рада тек са ове временске дистанце могу на најбољи начин да се оцене. Оно што је он започео, нажалост прекинуто је. Када се бавимо анализом протеклих 17 година можемо да донесемо два закључка: његовим убиством реформе су дефинитивно стале, а само девет година након тога изгубили смо и демократију као основни поредак и систем у коме смо желели да живимо. Утолико је та жртва већа и утолико је тај догађај трагичнији, осим самог губитка људског живота који је сигурно највећа трагедија за његову породицу, његово блиско окружење и  нас грађане Србије који смо дубоко веровали да је то што он ради крајње исправно. Ово је веома велики пораз и питам се када ће земља моћи да се опорави од таквог губитка на прави начин, рекао је Савић.

                                                                                                                                    Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content