Град Пожаревац прославио је 15. октобар, Дан ослобођења у Првом и Другом светском рату.

Тим поводом у градском здању организован је свечани пријем коме су присуствовали Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, Бојан Илић, председник Скупштине, Валериј Бриљов, амбасадор Белорусије, Владимир Корњејенков представник амбасаде Русије, војни аташе пуковник, Микола Ткаћутк представник амбасаде Украјине, чланови Градског већа, одборници, директори јавних предузећа и установа, Цркве, Полиције, Војске…

Након интонирања државне Химне „Боже правде“ у извођењу Градског женског хора „Барили“, под диригентском палицом Каталин Тасић, гостима се обратио Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, истакавши да се 15. октобра слави слобода.

-Упоредо са нашим напорима да Пожаревац учинимо бољим и лепшим местом за живот, сматрамо да је подједнако важно и да не заборавимо значајне датуме из наше прошлости. Историјски подаци показују да је читаво Браничево дало велики број жртава у ослободилачким ратовима Србије. На данашњи дан их не оплакујемо, већ их славимо захвални због свега што су учинили за нас. Данас ћемо им се захвалити полагање венаца крај њихових гробова и споменика, који нас подсећају на велико јунаштво наших давних предака, нагласио је градоначелник Бане Спасовић.

Прошло је 100 година од ослобођења Града Пожаревца у Првом и 74 године од ослобођења у Другом светском рату. Двадесет осмог септембра 1944. године, Црвена армија започела је Београдску офанзивну операцију. Већ 15. октобра, јединица Трећег украјинског фронта, уз помоћ 14. корпуса Народноослободилачке војске Југославије, након тешких борби, заузела је немачко утврђење у близини Пожаревца.

Владимир Корњејенков, војни аташе у амбасади Русије, истакао је да је Пожаревац заувек ушао у историју као пример војног братства српског и руског народа, и незаборављене храбрости у заједничкој борби против фашизма.

-Захваљујемо се Граду Пожаревцу који већ 56 година брине о Спомен парку Чачалица где почивају посмртни остаци 441 војника Црвене армије, који су погинули током Другог светског рата на потезу Мајданпек – Младеновац. У Спомен костурници војника Црвене армије почива и 25 руских војника који су заједно са својим мајором, командантом Николајем Домбровским погинули током ослобађања Пожаревца 15. октобра 1944. године. Посмртни остаци свих погинулих Црвеноармејаца, од којих је 180 до данас остало безимено, у Спомен костурницу пренети су 14. октобра 1962. године. Данас свим ратницима одајемо велико признање, изражавамо понос и дивљење према онима који су бранили слободу. Не заборавимо нашу заједничку историју, поручио је Корњејенков.

Подсећања ради, пре 51 годину на Чачалици је засађена и 441 бреза колико и погинулих руских војника. Током НАТО бомбардовања у Меморијалном парку оштећено је 300 бреза, али током обележавања ослобођења Пожаревца 15. октобра 2007. године, оне су замењене новим, које су специјално за ову прилику довежене авионом из Русије.

Након свечаног пријема у градском здању, делегације Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Руске Федерације, Белорусије и Украјине, као и делегације СУБНОР-а, Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 и ГО СНС-а и СПС-а, положиле су венце крај спомен обележја Српском војнику у Косовској улици, као и крај Споменика борцима Црвене армије и Спомен обележја стрељаним родољубима на Чачалици.

У понедељак је за вечерње сате била  предвиђена свечана академија са доделом награда и повеља које су ове године припале Николи Селаковићу, генералном секретару председника Републике Србије, Милији Радивојевићу Баји из Пожаревца и Јавном предузећу „Електропривреда Србије“ Београд.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content