2017-02-06T10:14:08+01:00 21. јуна, 2016. 11:07 |

Пожаревац славио Свету Тројицу – Саборовањем против отуђења

ГРАД ПОЖАРЕВАЦ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ-СВЕТУ ТРОЈИЦУ

Саборовањем  против отуђења

Литија градским улицама

Литија градским улицама

 Светом литијом улицама Пожаревца, архијерејском литургијом и резањем славског колача у Саборној цркви у недељу, 19. јуна, као и свечаном академијом дан пре, Пожаревац је прославио своју крсну славу, Свету Тројицу. Овогодишњи домаћин славе био је  градоначелник Бане Спасовић који је колачарску дужност у наредној години предао свом заменику Саши Павловићу.

Поводом Свете Тројице, славе Града Пожаревца, за остварене изванредне резултате и достигнућа у областима свога рада, ове године новчане награде у износу од 61.600 динара додељене су: Викторији Милановић из Пожаревца, секретарки Међуопштинске организације слепих и слабовидих. Радни однос у организацији је засновала 1977. године, на месту секретара, где и данас ради. У свом дугогодишњем раду у овој организацији постигла је изванредне резултате на школовању, запошљавању, рехабилитацији, а у задњих 10 година на имплементацији разних програма слепих и слабовидих особа. У свом досадашњем раду истакла се преданошћу и хуманошћу. Цео радни век посветила је заштити слепих и слабовидих особа; 	Николи Топу из Костолца, уметничком руководиоцу Културно – уметничког друштва „Костолца“. КУД „Костолац“ постоји већ 38 година, са  преко 2.150 наступа. Друштво чине први, млађи и најмлађи ансамбл. Добитник је бројних признања и познато је широм земље и света. Дало је значајан допринос у области очувања народног стваралаштва и традиције. Друштво не би било овако успешно без преданог рада свог уметничког руководиоца.	 	Повеља Града Пожаревца, за изванредне резултате и достигнућа додељeна је предузећу  Д.О.О. „Digital logic“ из Пожаревца. Делатност ове фирме заснована је на 50 година искуства у раду са електронским уређајима и системима, кроз познати ТВ сервис „Звонко“. Сервис је прерастао у светски препознатљив бренд иновативних решења у ИТ сектору. Данас запошљава преко 40 радника у Пожаревцу и широм Србије. Бави се претежно развијањем система за евиденцију радног времена, контролу приступа и електронску наплату карата за возила превоза. Значајан је извозник. Добитник је бројних признања.

Топо, Спасовић, Милановић, Рајчић Поводом Свете Тројице, славе Града Пожаревца, за остварене изванредне резултате и достигнућа у областима свога рада, ове године новчане награде у износу од 61.600 динара додељене су:
Викторији Милановић из Пожаревца, секретарки Међуопштинске организације слепих и слабовидих. Радни однос у организацији је засновала 1977. године, на месту секретара, где и данас ради. У свом дугогодишњем раду у овој организацији постигла је изванредне резултате на школовању, запошљавању, рехабилитацији, а у задњих 10 година на имплементацији разних програма слепих и слабовидих особа. У свом досадашњем раду истакла се преданошћу и хуманошћу. Цео радни век посветила је заштити слепих и слабовидих особа;
Николи Топу из Костолца, уметничком руководиоцу Културно – уметничког друштва „Костолца“. КУД „Костолац“ постоји већ 38 година, са преко 2.150 наступа. Друштво чине први, млађи и најмлађи ансамбл. Добитник је бројних признања и познато је широм земље и света. Дало је значајан допринос у области очувања народног стваралаштва и традиције. Друштво не би било овако успешно без преданог рада свог уметничког руководиоца.
Повеља Града Пожаревца, за изванредне резултате и достигнућа додељeна је предузећу Д.О.О. „Digital logic“ из Пожаревца. Делатност ове фирме заснована је на 50 година искуства у раду са електронским уређајима и системима, кроз познати ТВ сервис „Звонко“. Сервис је прерастао у светски препознатљив бренд иновативних решења у ИТ сектору. Данас запошљава преко 40 радника у Пожаревцу и широм Србије. Бави се претежно развијањем система за евиденцију радног времена, контролу приступа и електронску наплату карата за возила превоза. Значајан је извозник. Добитник је бројних признања.

 

У пожаревачком Центру за културу, у присуству руководства локалне самоуправе, грађана, представника цркве, полиције, јавних предузећа и установа, уочи славе одржана је свечана академија. У културно-уметничком делу програма учествовали су Црквени хор Свете Петке, Градски женски хор „Барили“, Градски ансамбл народних игара и песама и КУД Костолац.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао је на академији да градску славу  доживљава, као своју личну.

Овогодишњи колачар, градоначелник Бане Спасовић, предао дужност домаћина славе за наредну годину Саши Павловићу, заменику градоначелника

Овогодишњи колачар, градоначелник Бане Спасовић, предао дужност домаћина славе за наредну годину Саши Павловићу, заменику градоначелника

-Добро знам да је једно од главних начела хришћанства осећај заједништва са породицом, комшијама, суграђанима, сународницима, али и другим народима. Отуђење било какве врсте одувек је било нешто против чега се Српска православна црква борила позивањем на богослужења, која се одвијају  под сводовима цркве. Поред слављења хришћанске цркве, одувек сам сматрао да је боравак људи на једном месту, за цркву подједнако важан циљ, који је вишеструко користан по заједницу и сваког човека понаособ. Овај сегмент деловања цркве се показао као најпотребнији, управо у времену у коме данас живимо. Нисмо се ни осврнули око себе, а увидели смо да се налазимо усред утакмице, која има за циљ стицање што већег материјалног добра. Међутим, када би за тренутак застали и добро размислили, мислим да би већина схватила да у тој утакмици заправо и не жели да учествује. Где и када се изгубила граница између обезбеђивања пристојног живота своје породице и безглаве потраге за материјалним стварима, које нам често не значе ништа? Када то кажем, мислим на материјалне ствари, које попут деце које одбаце играчке и ми ствари одбацимо када нам досаде. Када мало боље размислимо, за њима често жудимо све докле их немамо, а када их добијемо више их и не желимо. Чини ми се да је све  то директна последица отуђења људи једних од других и комуникације, која је све више заступљена без директног, без погледа очи у очи… Разговарати са пријатељем  или чланом породице, а не моћи га потапшати по рамену, ако је тужан или му не стиснути јако руку, када му се нешто честита, није особина људског, она особина која је потребна да би био човек, рекао је Спасовић.

Међусобно удаљавање људи, у Србији је започето њиховим удаљавањем од цркве у другој половини 20. века. Од тада је све мање саборовања, све мање људи у литијама. -Зато је важно, да се на наш позив одазове што већи број грађана и дође да учествује у градској литији, поручио је Спасовић.