2021-10-06T14:28:02+02:00 6. октобра, 2021. 14:28 |

Пожаревац: Светски дан церебралне парализе

У Србији се данас обележава Светски дан церебралне парализе. Слоган овогодишње кампање је „Милиони разлога“.

Дејан Крстић, Радмила Стјеповић и Владан Бошковић

Друштво за церебралну и дечију парализу у Пожаревцу, овај датум обележава скромно, на две локације, и то изложбом радова чланице ДЦДП Милене Гардиновић у центру града и мини представом „Један обичан дан у животу сваке маме“ коју су у Дому глувих за децу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом извели ученици петог разреда Основне школе „Краљ Александар Први“. Подршку у обележавању Светског дана церебралне парализе, испред локалне самоуправе, пружио је члан Градског већа Дејан Крстић.

Изложба радова Милене Гардиновић

Према речима Радмиле Стјеповић, секретарке ДЦДП, све градске организације које се баве положајем особа са инвалидитетом покушавају на све начине да унапреде положај чланова и њихових породица. Локална самоуправа труди се да на неки начин, свим организацијама које се баве особама са инвалидитетом омогући један пристојан рад и особама са инвалидитетом омогући пристојан, достојанствен живот.

Представа „Један обичан дан у животу сваке маме“

Члан Већа Дејан Крстић напомиње да се локална самоуправа залаже да се средства за реализацију програма организација ОСИ сваке године увећавају.

-Велика је част бити део овог тима и када чујете речи похвале, то вам још више даје снагу да радите интензивије и да им на путу ка остваривању њихових циљева још више помажете. Тако ћемо радити и убудуће, изјавио је Крстић.

Према неким проценама, у свету од церебралне парализе болује 17 милиона људи. У Србији је од ове болести 600 евидентираних, а у Граду Пожаревцу више од 132 деце и одраслих.