2020-12-02T13:03:29+01:00 2. децембра, 2020. 13:03 |

Пожаревац: У болници 180 пацијената, потошња кисеоника на максимуму

У Ковид болници у Пожаревцу тренутно је на лечењу 180 пацијената са симптомима коронавируса и скоро сви су из Браничевског округа. Иако се хоспитализују само најтежи случајеви, очекује се да до краја дана буде попуњен капацитет од 200 кревета, с обзиром на то да број заражених у нашем крају свакодневно расте и да су сви пацијенти у значајно лошем стању, са обостарном упалом плућа већ на пријему.

Нажалост, током јучерашњег дана, у ковид зони преминула су два пацијента мушког пола, 1955. и 1941. годиште. На респиратору је тренутно 5 пацијената, док је 8 на неинвазивној вентилацији (НИВ). Кисеоничну потпору прима око 100 пацијената, што је тренутни болнички максимум. На дневном нивоу троши се више кисеоника него што је у редовним условима трошено за месец до месец и по дана.

Тренутно је инфекција потврђена код 49 здравствених радника Опште болнице Пожаревац, од којих је троје на болничком лечењу. Око 100 запослених у овој установи налази се у самоизолацији.

Међу хоспитализованима са симптомима корона вируса, инфекција је потврђена код више од 120 пацијената. Током јучерашњег дана је било 16 пријема од 41 лекарског прегледа.

– Ситуација је и даље тешка. Улажемо максималне напоре да пацијентима обезбедимо лечење и негу. Зато позивамо све грађане да учине све што је у њиховој моћи да они или њихови ближњи не дођу у ситуацију да постану ковид пацијенти. Такође, да заштитимо наше лекаре, медицинске сестре који даноноћно раде и на ивици су снаге. У супротном, неће имати ко да лечи оболеле грађане. Будите опрезни и одговорни. Смањите контакте, избегавајте славља, носите маске, истиче в.д. директора пожаревачке болнице др Данко Николић.