2021-02-22T13:39:07+01:00 22. фебруара, 2021. 13:37 |

Пожаревац: Вакцинација по приоритетима

У Дому здравља у Пожаревцу до сада је вакцинисано укупно 14.017 грађана. Другу дозу вакцине до 21. фебруара, примиле су 4.243 особе. Вакцинација као и ревакцинација раде се по приоритетима, односно списку који Дому здравља доставља Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Бaтут“. Институт „Батут“ осим што доставља списак грађана за вакцинацију одређује и тип вакцине. Сви грађани који су се за вакцину пријавили преко портала е Управа добијају и обавештење СМС поруком или мејлом о датуму и термину. Исто је и за другу дозу вакцине.

Тренутно су на располагању кинеска Синофарм и руска вакцина Спутњик. Ревакцинација се у преподневним часовима на пунктовима у Пожаревцу и Костолцу  ради Фајзеровом и вакцином Синофарм. Почела је и вакцинација непокретних особа, обавестила нас је др Снежана Стојковић, директорка Дома здравља:

-Вакцинацију непокретних особа радимо у кућним условима. Те пацијенте такође по распореду обилазе и вакцинишу наше екипе из Кућне неге.

Др Снежана Стојковић

Др Стојковић упозорава да они који су примили  и прву и другу дозу не треба да се опусте, јер се сматра да су заштиту стекли тек три седмице након ревакцинације. Она свима препоручује да се и даље придржавају епидемиолошких мера како не би угрозили ни своје ни туђе здравље.

Иначе, последњих дана повећан је број прегледа у Ковид амбуланти Дома здравља у Пожаревцу. Дневно се на преглед јави до 70 пацијената. Има и тежих облика обољевања тако да се на болничко лечење дневно упути од 5 до 9 пацијената.