2019-10-01T18:02:10+02:00 1. октобра, 2019. 18:02 |

Пожаревачка гимназија: Наследници српских великана

Низом културних и спортских манифестација, Пожаревачка гимназија, протекле седмице, обележила је 157. година постојања. У просторијама Пожаревачке гимназије,  заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић и директорка школе Данијела Жуковски, свечано су отворили два кабинета информатике и  кабинет хемије. Министарство просвете, науке и технолошког развоја одобрило је око 3 милиона динара за набавку нове опреме, односно 500 хиљада динара за опремање кабинета хемије и око 2 милиона и 500 хиљада динара за опремање два кабинета информатике, за набавку новог намештаја и рачунарске опреме.

Заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић истакао је да је Пожаревачка гимназија, осим код Министарства просвете, значајна средства добила и од Министарства правде, али и од пожаревачке локалне самоуправе.

-Министарство правде је финансијски подржало школу са 4 милиона динара, и та средства су утрошена за санацију санитарних чворова. У протеклој години Град је инвестирао у санацију кровног покривача на згради (6 милиона динара), као и у замену столарије на подрумским просторијама и врата на школским тоалетима (2 милиона 555 хиљада динара). Скоро 500 хиљада динара издвојено је за лакирање и хобловање паркета, као и за обележавање кошаркашког и одбојкашког терена у фискултурној сали. Пожаревачкој гимназији је у овој години одобрено око 2 милиона 365 хиљада динара за инвестиционе пројекте: милион 125 хиљада динара за замену подрумске столарије и 240 хиљада за израду пројекта измештања кишне канализације. Замена подрумске столарије је завршена током првог квартала ове године, укупна вредност радова износила је милион 926 хиљада динара. Остатак средстава преусмерен је на санацију санитарних чворова (198 хиљада динара). Израда пројекта на измештању кишне канализације очекује се до краја године, истакао је Павловић.

Директорка Данијела Жуковски се овом приликом захвалила свима који доприносе развоју и угледу школе, а посебно професорима и ученицима који  с успехом реализују програмске активности и многе идеје спроводе у дело.

СА ОДЛИЧНИМ УСПЕХОМ 75 ПОСТО УЧЕНИКА

Централна свечаност поводом 157. рођендана одржана је у великој сали Центра за културу. Свечаној академији присуствовали су и представници локалне самоуправе на челу са градоначелником Банетом Спасовићем.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић истакао је да ова школа високе резултате постиже већ пуних 157 година.

-Пожаревачка гимназија  је један од светлих примера одличне организације спровођења наставног програма, али и ваннаставних активности које оплемењују ученике и професоре. Чињеница да су овај град и његова околина одувек били расадник сјајних младих људи, ипак није довољна сама по себи да објасни изузетне резултате која је Пожаревачка гимназија постизала за ових 157 година. Разлоге за то не треба тражити далеко. Они леже сталној жељи за напредовањем и доказивањем, што је остало до данашњих дана. Резултате које на различитим такмичењима нижу пожаревачки гимназијалци, главна су претпоставка да ће наследити великане који су некада седели у клупама ове школе, на челу са сјајним умовима попут Павла Савића, Радомира Лукића или Слободана Стојановића. Граду Пожаревцу остаје да брине о овој, али и осталим школама са своје територије. Бринући о условима у којима ђаци уче, бринемо о знању које се овде размењује. Последње инвестиције у објекат Пожаревачке гимназије односе се на замену кровног покривача и столарије. Ови радови у висини од преко 8 милиона динара, само су део низа који не смемо прекинути, чак ни онда, када будемо могли да кажемо да смо нашим генијалцима створили услове за рад, једнаке онима које имају њихови вршњаци у најразвијенијим земљама света, рекао је Илић изражавајући наду да ће млади образовани људи све више  везивати за свој град и у њега враћати после школовања.

Обраћајући се присутнима Данијела Жуковски подсетила  је да је прошло 157 година од када је Књаз Михаило Обреновић, промишљајући о захтевима Пожаревљана, донео Указ о оснивању Гимназије у Пожаревцу. Та његова одлука сматра се аманетом.

-Током претходне школске године започела је реализација реформисаног гимназијског програма наставе ученика, који су сви наставници прихватили као изазов, значајан тренутак у креирању образовног процеса. Такође, наши наставници, шесторо њих, били су реализатори обуке за друге наставнике основних школа и гимназија. Један број наставника постали су сарадници за обавезно унапређивање образовања и васпитања. Резултати ученика су изванредни. Са одличним успехом претходну школску годину завршило је чак 75 процената ученика, Вукову диплому на крају 4. разреда добило је 28 ученика, док су након завршених матурских испита, ученици Пожаревачке гимназије успешно уписали жељене факултете, чак 90 посто њих, остваривши високе позиције на ранг листама. О добрим резултатима наших ђака на факултетима говоре и похвале које школа добија из тих установа, последња је са Факултета организационих наука који је школи доделио признање као једној од две најуспешније школе у Србији, када су у питању резултати приликом уписа и касније током студирање. Резултати рада Пожаревачке гимназије препознати су и на Међународном сајму образовања у Новом Саду, на коме је школа добила златну медаљу за квалитет. Такође, на државним такмичењима учествовало је 96 ученика, а награде је освојило њих 15. Ученици Пожаревачке гимназије мотивисани су за учење и истраживање. Наиме, у Истраживачкој станици „Петница“ наставу је похађало 25 ученика, више него из иједне школе у Србији. Многи од њих постали су сарадници ове институције. Вредан пажње је и податак да је за програм у Америци у другом кругу прошло онолико наших ученика колико заједно из свих осталих школа у Србији, рекла је Жуковски додајући да се поносе и успесима Драмске секције чија је представа „Међулушко благо“ награђена на фестивалу у Земуну и на такмичењима у Крагујевцу и Лебану.

Од признања која су додељена наставницима вреди поменути награду коју је Марији Запутил доделило Друштво за српски језик. Такође, директорка Данијела Жуковски и професор филозофије Милош Јеремић, награђени су посебном захвалницом Српског филозофског друштва за допринос развијању филозофије у Србији

У наставку свечаности чланови Драмске секције извели су представу „Међулушко благо“.

М. П.