2019-05-15T08:44:41+02:00 15. маја, 2019. 08:44 |

ПОЖАРЕВАЧКА ГИМНАЗИЈА: Тамара Милић одлази у Рим

Међународна филозофска олимпијада се одржава од 1993. године. То је манифестација у којој учествује 48 земаља са подршком Међународне асоцијације филозофских друштава (ФИСП) и Унеска. Од 2011. године једна од тих земаља је и Србија.На састанка Унеска у Милану, на коме је усвојен документ о настави филозофије за Европу и Северну Америку, учествовао је Милош Јеремић, професор филозофије у Пожаревачкој гимназији. Наставник је тада добио право за организацију националних квалификација у Србији. Истовремено, професор Милош Јеремић постао је стални члан Међународног жирија.

Те 2011. године Пожаревачка гимназија је била домаћин прве Српске олимпијаде филозофије (СОФије) коју је  наставила да је организује до данас. Од  2012. године подршку у организацији такмичења  пружа Српско филозофско друштво.

Такмичење из филозофије подразумева писање есеја на енглеском језику, на задату филозофску мисао. Два првопласирана ученика на квалификацијама, чији је организатор већ девет година Пожаревачка гимназија, одлазе на међународно такмичење. Ове  године, боје Србије на Међународној филозофској олимпијади, која ће бити одржана у Риму, од 16. до 19. маја, браниће  Тамара Милић, ученица трећег разреда Пожаревачке гимназије и Марија Брашанац из Пете београдске гимназије.

-Тамара Милић је ученица широких интересовања са развијеним критичким мишљењем и отвореним умом, што сам приметио на редовним часовима. Колегинице су ми скренуле пажњу на њен таленат и вештину у писању есеја, као и на одлично знање енглеског језика. Ово особине су неопходан услов за успех на Олимпијади која је врло захтевно такмичење, јер се од учесника очекује да умеју да напишу аргументативни есеј на страном језику, добро познају и разумеју филозофију, имају јасне и аргументоване ставове, као и да пишу на оригиналан начин. У Тамариним  есејима уочава се потенцијал за академско писање, каже Милош Јеремић, наставник филозофије.

Ове године Међународна олимпијада се организује у Риму. Трошкове боравка плаћа организатор, док путне трошкове плаћају учесници (што је изузетно висока финансијска ставка јер треба финасирати авионске карте и логистику). Ипак, захваљујући подршци  Града Пожаревца, као и Фонда за младе таленте, ученица ће са својим професором бити на такмичењу. У Гимназији су поносни што имају ученике и наставнике, који улажу додатне напоре и енергију у учење и неговање вредности учења и рада.

                                                                                                                      Р.Н.