2021-05-22T11:09:10+02:00 22. маја, 2021. 11:09 |

Пожаревачки Црвени крст: Редовне активности упркос пандемији

Организација Црвеног крста у Пожаревцу, због тренутне епидемиолошке ситуације, телефонским путем одржала је годишњу Скупштину.  На дневном реду се, између осталог, нашао се извештај о раду за прошлу годину. У документу се наводи да је организација и током 2020. спровела све програмске активности.Реализација пројекта „Сервис бриге о старим и инвалидним лицима“ настављена је и током прошле године захваљујући средствима локалне самоуправе која је преузела на себе целокупно финансирање програма. Кроз организацију 68 акција добровољног давања крви прикупљене су 3.564 јединице драгоцене течности. Крв је обезбеђена за 90 наших суграђана који су се лечили у здравственим установама у Пожаревцу и Београду. 

С обзиром на то да је прва помоћ једна од основних делатности Црвеног крста, у извештају о прошлогодишњем раду наводи се да су током 2020. организоване обуке за око 160 људи. Ативисти су обележили Месец солидарности, Светски дан борбе против сиромаштва, затим октобар, Месец старих, Светски дан прве помоћи, Национални и Светски дан без дуванског дима, као и Светски дан срца. Током прошле године Црвени крст је свакодневно припремао и дистрибуирао 850 оброка дневно корисницима Народне кухиње, од којих су на жалост 446 деца узраста до 18 година. Припремљено је скоро 275.000 оброка. 

ПРОГРАМИ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ КАТЕГОРИЈЕ СТАНОВНИШТВА

 Једна од редовних активности ЦК је и подела пакета са животним намирницама. Кроз реализацију овог програма током прошле године подељено је више од 2.200 пакета, а средства за куповину намирница обезбедио је град Пожаревац. Такође, сто ученика од 1. до 4. разреда основних школа, корисника Народне кухиње, обрадовано је школским прибором. Реализован је и програм „Брига о старима“ у оквиру кога су током прошле године активисти ЦК били у свакодневном контакту са старим лицима и пружали им најосновније услуге у области превенције здравља. Услугу „Помоћ у кући“ користило је 90 особа, у чијем опслуживању учествовује 15 геронто домаћица. Од стране програма „Ерасмус плус“ подржан је пројекат „Сигурније школе и вртићи“ који подразумева организацију семинара стручног усавршавања за просветне раднике у циљу обнављања постојећих и стицања нових вештина и знања.

Скупштина Црвеног крста је на последњој седници усвојила и план рада за ову годину. Својим активностима организација ће тежити ка томе да унапреди програме и услуге намењене најугроженијој категорији становништва и оствари своју функцију у заштити и унапређењу здравља људи у заједници. Циљ је омогућити брз одговор у случају ванредних ситуација на територији града Пожаревца. Црвени крст у првом реду биће ангажован на редовним активностима и традиционалним акцијама. 

У 2021. години очекује се исти број корисника Народне кухиње, њих 850. У сарадњи са локалном самоуправом и Центром за социјални рад Црвени крст поделиће више од 180 пакета хране месечно намењене најугроженијим породицама у градским сеоским насељима.  

Неопходно је радити и на обуци кадрова за обуку грађана у пружању прве помоћи, а посебан значај дат је волонтерима, активистима и сарадницима Црвеног крста. Када је реч о добровољном давању крви, током целе године, осим редовних акција, предвиђена је и организација акција у јавним предузећима и установама, као и у средњим школама. 

На пољу прве помоћи, неопходно је окончати обуку подмлатка и омладине по основним и средњим школама, али и наставити програм пружања прве помоћи грађана који се баве посебним делатностима. Један од задатака јесте и наставити већ успешну сарадњу са АТД-ом, као и са еукацијом становништва у превенцији  и лечењу туберкулозе. Настављена је и реализација пројекта „Помоћ у кући“ за особе са инвалидитетом и стара лица у градским и сеоским породицама уз финансијску подршку Градске управе, а уз радно ангажовање незапослених лица посредством Националне службе за запошљавање. 

Споменимо и то да су се чланови Скупштине протеклог петка изјашњавали и о извршењу финансијског плана за прошлу, али и о финансијском плану за ову годину.

М. П.