2Фудбал је најпопуларнији и најмасовнији спорт у граду под Чачалицом. Иако је највећи фудбалски бренд Млади радник угашен, фудбалска прича остаје иста. Клуб са Вашаришта није имао помоћни терен пуних осам деценија, а његов наследник Раднички 1926 наставља ову негативну традицију. То што Градски стадион нема помоћни терен је уочљив проблем. Главни и једини терен чува се само за првенствене утакмице. Нажалост, то није довољно. Трави је потребно неколико дана да се опорави након само једне утакмице и тражи посебну негу.

Садашње стање је алармантно, због чињенице да на Вашаришту играју три клуба своје првенствене, пријатељске и куп утакмице. Суперлигаш ЖФК Пожаревац, зонаш Раднички 1926 и КАФ Пастуви (Клуб америчког фудбала) тренирају на утрини како би се очувао главни терен. Решење овог великог проблема лежи у изградњи више помоћних терена.

Комшије из Кучева поред златоносног Пека имају два травната и један терен са вештачком травом. Чувају их као очи у глави. Сада врше реконструкцију истих и зато утакмице за бодове једно време овог пролећа играће ФК Звижд у Петровцу на Млави. Терен на Градском стадиону у Пожаревцу такође тражи генерално сређивање. Има пуно неравнивна. Са трибина изгледа одлично, али је зато под копачкама лош.

Стање осталих фудбалских терена у Пожаревцу је такође неповољно. Не поседују сви помоћни терен. Своје стадионе и игралишта имају Железничар, Пролетер, МИП Мајдан(има али запуштен помоћни терен),Сопот, Љубичево. Металац је бескућник и користи терен угашеног Борца у Забели. Уз наведене фудбалске објекте треба уврстити и терен у кругу касарне Војске Србије, иза лучичке рампе и поред насеља Бусије. Сви ови објекти могу се знатно осавременити како би фудбал живнуо у квалитетном смислу.

Млађарије која тренира и воли фудбал има много. Поред дечака све више је и девојчица. Зато је питање помоћних фудбалских терена најактуелније и данас, као и пре више деценија.

У готово свим градовима Србије осим стадиона и главног терена постоји један, чак и два помоћна терена. Пожаревац је изузетак. Садашњост и будућност пожаревачког фудбала зависи од помоћних терена. Места и простора за њихову изградњу има. Квалитетан помак фудбала и школовање младих фудбалера и фудбалерки био би рапидан да има помоћних терена. Овако, градски клубови, пре свих ФК „Раднички 1926 путоваће да би тренирао у Љубичево, суперлигаш ЖФК Пожаревац тренираће на стадиону МИП Мајдана“, који је исказао овога пута добру вољу и високо каваљерство према дамама у копачкама, уступивши им неколико термина, док ће Клуб америчког фудбала Пастуви“ тренинге обављати на ледини поред Хале и отвореног олимпијског базена. Металац, док буде разумевања Месне заједнице Забела тренираће на стадиону Борца… Заправо, како се ко снађе и како коме власник игралишта изађе у сусрет. Наравно, проблем се тиме не решава, јер и уступљени терени, због великог и свакодневног вишесатног оптерећења, постаће и деловаће врло брзо као утрина, због уништења траве, која је основ за добро играње, котрљање лопте, трчање, шутирање и падове без последица.

Текст и фото: Раде Сандић

Share.

Comments are closed.

Skip to content