2021-02-12T12:58:05+01:00 12. фебруара, 2021. 12:58 |

Пожаревачки медијски радници: Прослављају Света три јерарха

Медијски радници града Пожаревца девету годину заредом прослављају славу Света три јерарха. Резање славског колача у јутарњим сатима у Саборној цркви обавио је владика пожаревачко – браничевски др Игнатије Мидић, у присуству овогодишњег колачара Саше Стевића, покретача манифестације „Дан борбе против беле куге“ и Картице 3+. Домаћин славе за наредну годину је Драган Миленковић, главни и одговорни уредник листа „Браничевац“.

 Иначе, Света три јерарха су светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти. Свако од њих има посебан дан празновања. Постоји прича да је у народу настала расправа око тога ко је од ова три свеца највећи. Промишљу Божјом случај је био решен у корист цркве и на славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован имао је визију у сну, у којој му се најпре јавио сваки од ова три светитеља, а потом сво троје заједно. Тада му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш и ништа нема у нама противречно…. нити има међу нама првог ни другог“. Такође, замолише епископа Јована да напише једну заједничку службу и одреди им заједнички дан празника.

Поводом овог сновиђења одлучено је да 12. фебруар буде заједнички празник за сва три јерарха, који се, иначе, у Грчкој прославља не само као црквени, већ и као највећи национални и школски празник.

                                                                                                            Д.Динић