Представници пожаревачких опозиционих странака и покрета окупили су се на дебати. Домаћин прве у низу дебата био је Градски одбор Доста је било Пожаревац. Циљ дебата, које ће се, како је најављено, одржавати сваке седмице,  је да се на нивоу опозиционих странака Пожаревца дискутује о актуелним питањима и предложе најбоља решења која ће унапредити квалитет живота грађана и побољшати рад јавних предузећа.

На првој дебати било је речи о изградњи регионалне депоније. На ову тему говорили су  Влада Милосављевић из Странке слободе и правде, Милан Грубетић, представник Покрета „Срце“, Златко Миладиновић, председник ГО Демократске странке, Љубиша Стокић из пожаревачке Социјалдемократске странке, Новица Арсић, испред Удружења грађана „Кличевачки идол“, Александар Матић из ГО Нове Демократске странке Србије, Слободан Васић, испред ГО Доста је било и Татијана Стојадиновић, председница одбора ове странке.

Васић је  рекао да је ово први пут  да опозиција у Пожаревцу разговара на овом нивоу,  те да није реч о евентуалним коалицијама за изборе.

-Желимо да чујемо једни друге на одређена битна питања, те неће бити никаквих закључака дебата, појаснио је.

Васић је говорећи о регионалној депонији, чија се изградња планира у атару Кличевца изнео податак са последњег скупштинског заседања, одржаног у понедељак, 20. марта, да је изгласана одлука о куповини 1,8 хектара земље, која ће такође бити део депоније, по цени од око 2 милиона и 100 хиљада динара.

Новица Арсић из Кличевачког идола пренео је  делове извештаја о избору локације депоније. Град је, наиме,  затражио мишљење о  три могуће локације у Браничевском округу, пожаревачким насељима  Кличевац и Речица, као и Рашанцу, који се налази на територији општине Петровац на Млави.  Арсић је нагласио да се место будуће депоније у Кличевцу налази изнад обрадивих површина у Стигу и водоизворишта са којег се  Кличевац снабдева водом. Један од већих проблема је, како је навео, већа водопропусност земљишта од дозвољене.

-Локација код Рашанца у петровачкој општини  је, према Студији, повољна са становишта свих критеријума за избор,  а  разматрана је  још 2010. и  2013. године. Од ње се одустало због бројних примедби грађана, те се изгледа очекује да се мештани Кличевца неће бунити, рекао је Арсић.

Милан Грубетић из Покрета „Срце“  је мишљења да Пожаревац не треба да “бежи“ од изградње депоније на својој територији, јер ће се на тај начин смањити трошкови транспорта. По његовом мишљењу депонија би требало да буде изграђена на девастираним деловима површинских копова, а као пример навео је затворени коп Ћириковац. Он је као пример добре праксе навео ужичку депонију, где се отпад најпре сортира и рециклира.

-Постојаће отпор код грађана, који ће морати да науче да сортирају отпад, али требало би инсистирати на томе. Требало би радити на едукацији, почев од основаца. Не треба од депоније направити сметлиште, као што је сада, већ инсистирати на рециклажи како би овај пројекат био решење за наредних педесет или сто година, рекао је Грубетић.

Златко Миладиновић из Демократске странке критиковао је неизношење смећа из села која припадају Граду, док, како је рекао, остале општине Браничевског округа имају организовано прикупљање и одношење отпада.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content