2017-08-11T21:29:09+02:00 11. августа, 2017. 21:29 |

ПОЖАРЕВАЧКИ „ВУКАН“ НА ХИМАЛАЈИМА: Поглед са „врха света“

Zoran Pavlovic na jednom od vrhova HimajalaПрви пут у својој историји Планинарски клуб „Вукан“ из Пожаревца организовао је одлазак и освајање врхова Хималаја. Иако је планирано да тим чине тројица, због повреде једног од њих, пут највишег планинског система 10. јула упутили су се Зоран Павловић из „Вукана“ и Дражен Анђелић планинар из Колашина.

Пут нас је водио преко Истанбула, и главног града Киргистана Бискека до древног града Ош, на граници са Таџикистаном и Кином – Говори Павловић – Након тога уследило је осам сати путовања теренским возилом до базног кампа Тиен Шан.

Двочлани тим из Пожаревца овде је морао да проведе неколико дана ради аклиматизације која се састојала из пењања на околне врхове. У тим успонима попет је врх Камп Пик надморске висине 4.461 метар.

– На жалост, приликом силаска, колега Дражен је доживео повреду, а лекар је могао само да констатује да за њега у овој ескпедицији више нема пењања, прича нам Зоран Павловић, који у наредним данима наставља сам ка осталим камповима. То је ситуација када појединца вребају разне опасности попут ледничких пукотина, лавина, висинских болести и повреда.

– Двадесетчетвртог дана јула, око подне, испењао сам врх Пик Раздељњајља који је 6.148 метара и налази се на самој граници Киргистана и Таџикистана, прича Павловић и наставља: – Успех је био толико већи, јер сам успон извео у јаким боловима услед дијареје. За даље пењање нисам био спреман, тако да сам почео са силаском, док је наша експедиција окончана 4. августа.

Била је ово трећа висина српских планинара у свету током 2017. године, а од коликог је значаја, говори и податак да пењач за успоне оваквог профила  мора да буде стопостотно спреман, суочавајући се са непознатим и у очекивању бројних искушења. О свему овом говори и занимљив податак је Зоран Павловић са плус 47, колико је било у граду Ош, приликом успона,  спавао у шатору на чак минус 27 спепени!

Поводом великог успеха не само за Планинарски клуб „Вукан“ и град Пожаревац већ и Браничевски округ, у просторијама месне заједнице „Бузлевар“ одржан је скуп на коме је Павловић пренео импресије са овог путешествија илустујући их са преко 600 фотографија.

В.Винкић