2019-02-08T12:44:30+01:00 8. фебруара, 2019. 12:44 |

Пожаревачкој Пољопривредној школи Изузетна Вукова награда

Изузетна Вукова награда коју додељује Културно – просветна заједница Србије припала је за 2018. годину по одлуци жирија којим је председавао проф. др Дарко Танасковић, песнику Пери Зупцу, Митровачкој гимназији и Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу.

Са доделде награда: Видоје Вукашиновић, министар Бранислав Недимовић и проф. др Дарко Танасковић

Културно – просветна заједница Србије је Вукову награду установила пре 55 година и од тада се додељује појединцима и организацијама за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и свесрпском културном простору.

 

Признања су добитницима уручена на свечености у Председништву Србије.

 

У име Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ награду је од министра пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Србије, Бранислава Недимовића, примио директор Видоје Вукашиновић.

 

На уручењу Вукове награде у Београду, са директором и професорима Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ били су и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и чланови Градског већа Весна Пејић и Дејан Крстић

Примивши Изузетну Вукову награду, директор Вукашиновић је поручио младим генерацијама да образовање у пољопривреди стичу у школама јер Србија има развијен и добар систем:

– Пољопривреда је озбиљна наука и без науке нема развијене пољопривреде, тако да младе генерације које планирају да уписију пољопривредне школе, сигурно имају добро развијен систем образовања у пољопривреди у нашој Србији, а једна од таквих школа је школа у Пожаревцу, рекао је Вукашиновић.

 

Видоје Вукашновић је за „Реч народа“ рекао да су у Вукову награду коју је он примио, „уткани сви они који су од почетка оснивања најстарије српске Земљоделско шумарске школе у XIX веку у Пожаревцу па све до данас, уложили знање и марљивост управо у развој пољопривреде“.

На уручењу Вукове награде у Београду, са директором и професорима Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ били су и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и чланови Градског већа Весна Пејић и Дејан Крстић.

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ сада већ припрема уписни план за наредну школску годину и спрема се за проширење смештајних капацитета и побољшања услова живота у свом интернату – Дому ученика на Тулби.

Д. Деурић